Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Zahraničie

V Saudskej Arábii popravili Jemenčana, ktorý pobodal divadeníkov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Saudskoarabské ministerstvo vnútra uviedlo, že poprava prebehla vo štvrtok v Rijáde.

Rijád 16. apríla (TASR) - V Saudskej Arábii popravili vo štvrtok Jemenčana, usvedčeného z toho, že vlani v novembri pobodal na predstavení v Rijáde viacero divadelníkov. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie saudskoarabského ministerstva vnútra.

Polícia 33-ročného Jemenčana zadržala v novembri po tom, ako nožom zaútočil na členov divadelnej skupiny počas jej predstavenia v Parku kráľa Abdalláha, ktoré sa konalo v rámci štátom dotovaného kultúrneho festivalu. Polícia vtedy informovala, že ľahšie zranenia utrpeli pri jeho útoku dvaja muži a jedna žena.

Jemenčana následne v novembri odsúdili na trest smrti, pričom ho usvedčili, že útok vykonal na pokyn jedného z lídrov al-Káidy v Jemene. Rozsudok neskôr potvrdil aj najvyšší súd a odobril ho aj saudskoarabský kráľ Salmán, uvádza DPA.

Saudskoarabské ministerstvo vnútra uviedlo, že poprava prebehla vo štvrtok v Rijáde. Jemenčana rezort identifikoval ako muža menom Imád Abdal Kawí. Ide už o desiateho človeka, ktorého od začiatku roka v tejto krajine popravili, píše agentúra DPA.

Podľa údajov ľudskoprávnych organizácii tam vlani popravili 160 osôb, ktoré boli usvedčené v rozdielnych prípadoch. Trest smrti sa v Saudskoarabskom kráľovstve udeľuje za spáchanie zločinov ako vražda, ozbrojená lúpež, znásilnenie, obchodovanie s drogami či čarodejníctvo.