Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Saudskej Arábii zadržali 15 miliónov tabletiek drogy captagon

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Saudská Arábia pravidelne oznamuje zabavenie psychostimulantu fenetylín, ktorý je známy aj pod názvom captagon.

Rijád 22. júla (TASR) - Saudská Arábia v piatok oznámila zhabanie takmer 15 miliónov tabletiek psychostimulantu captagon. TASR informáciu prevzala z agentúry AFP.

Colné úrady v prístavnom meste Džidda oznámili, že "zmarili pokus o prepašovanie" až 14.976.000 tabletiek. Boli ukryté "v stroji na výrobu betónových tvárnic" v obchodnej zásielke zo zahraničia.

Saudská Arábia pravidelne oznamuje zabavenie psychostimulantu fenetylín, ktorý je známy aj pod názvom captagon. Zvyčajne pochádza zo Sýrie a pašuje sa cez Libanon v nákladoch ovocia a zeleniny, pripomína AFP. Saudskoarabské colné úrady v minulom roku zhabali celkovo 119 miliónov tabletiek a doterajšie údaje za rok 2022 ukazujú, že obchodovanie s drogou rastie.

Captagon svoj názov odvodzuje od kedysi legálneho lieku proti narkolepsii, píše AFP. Na trh sa dostal v roku 1961 a používal sa na liečenie hyperkinetických porúch u detí, narkolepsie alebo depresie. Používateľom navodzoval pocity eufórie a dodával im množstvo energie - nepotrebovali spať ani jesť, nereagovali na bolesť. Je silne návykový. V roku 1986 sa preto dostal na zoznam látok zakázaných Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO).

V súčasnosti sa vyrába nelegálne a v Saudskej Arábii a bohatých krajinách Perzského zálivu sa používa ako párty droga. Používajú ho však aj ľudia, ktorí potrebujú dlhodobo pracovať alebo majú viacero zamestnaní, dodáva AFP.