Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Senegale zadržali lídra opozície

Demonštrant hádže kameň na poriadkovú políciu počas protestu na podporu zadržaného opozičného lídra a bývalého prezidentského kandidáta Ousmana Sonka v Dakare v stredu 3. marca 2021. Senegalská polícia zadržala v stredu v hlavnom meste Dakar lídra opozície Ousmana Sonka. Došlo k tomu po zrážkach jeho prívržencov s bezpečnostnými zložkami krátko pred jeho plánovaným súdnym procesom, v ktorom je obžalovaný zo znásilnenia. Sonko ale tvrdí, že obvinenie je politicky motivované. Líder opozície Sonko skončil na treťom mieste v prezidentských voľbách v roku 2019, ktoré vyhral úradujúci prezident. Senegalský parlament minulý týždeň zbavil Sonka poslaneckej imunity, čím umožnil vyšetrovanie. Foto: TASR/AP

Došlo k tomu po zrážkach jeho prívržencov s bezpečnostnými zložkami krátko pred jeho plánovaným súdnym procesom, v ktorom je obžalovaný zo znásilnenia.

Dakar 3. marca (TASR) - Senegalská polícia zadržala v stredu v hlavnom meste Dakar lídra opozície Ousmana Sonka. Došlo k tomu po zrážkach jeho prívržencov s bezpečnostnými zložkami krátko pred jeho plánovaným súdnym procesom, v ktorom je obžalovaný zo znásilnenia. Sonko ale tvrdí, že obvinenie je politicky motivované. Informovali o tom jeho právnici, ktorých citovala agentúra AFP.

Sonko smeroval v kolóne áut na súd a stovky jeho priaznivcov počas toho trúbili a spievali tradičné piesne. Následne niektorí hádzali kamene po policajtoch, ktorí reagovali použitím slzotvorného plynu. Sonka preto zadržali pre obvinenie z "narušenia verejného poriadku a účasti na nepovolenej demonštrácii", uviedol pre AFP jeden z jeho právnikov.

Proti Sonkovi minulý mesiac vzniesli obžalobu zo znásilnenia jedného zo zamestnancov masážneho salóna, ktorý navštívil, uviedli senegalské média. Sonko obvinenia odmietol a uviedol, že ide o snahu prezidenta Mackyho Salla zbaviť sa ho pred voľbami v roku 2024.

Líder opozície Sonko skončil na treťom mieste v prezidentských voľbách v roku 2019, ktoré vyhral úradujúci prezident.

Senegalský parlament minulý týždeň zbavil Sonka poslaneckej imunity, čím umožnil vyšetrovanie.