Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

V Sev. Macedónsku čelia dozorcovia obvineniu z pomoci pri úteku väzňov

Putá, ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

Prokuratúra v Severnom Macedónsku v pondelok informovala o zadržaní 17 dozorcov, slúžiacich vo väznici v hlavnom meste Skopje.

Skopje 16. apríla (TASR) - Prokuratúra v Severnom Macedónsku v pondelok informovala o zadržaní 17 dozorcov, slúžiacich vo väznici v hlavnom meste Skopje. Sú podozriví z napomáhania pri vlaňajších útekoch dvoch väzňov. Informovala o tom agentúra AP.

Macedónska prokuratúra vo svojom vyhlásení spresnila, že šesť väzenských dozorcov je podozrivých z účasti na úteku odsúdeného za vraždu, ku ktorému došlo v októbri minulého roka počas plánovanej návštevy súkromnej nemocnice.

"V sprievode dvoch podozrivých dozorcov (väzeň) navštívil fajčiarsku miestnosť. Približne po polhodine dozorcovia odišli, čím umožnili odsúdenému opustiť miestnosť a utiecť," uviedla prokuratúra.

Títo dvaja príslušníci väzenskej stráže a ich štyria kolegovia v službe podľa nej nenahlásili útek väzňa svojim nadriadeným vo väznici Idrizovo na predmestí Skopje.

Na incident neskôr upozornili ďalší zamestnanci väznice. Väzeň je naďalej na úteku. Prokurátori odporučili, aby šesť obvinených príslušníkov väzenskej služby bolo umiestnených do vyšetrovacej väzby.

V druhom prípade obviňujú 11 dozorcov z toho, že umožnili inému väzňovi opustiť nemocnicu počas jej návštevy. Väzeň sa do zdravotníckeho zariadenia neskôr vrátil.

Všetci vyšetrovaní príslušníci väzenskej služby čelia obvineniam, medzi ktoré patrí zanedbanie povinností a pomoc pri úteku uväznenej osoby a v prípade usvedčenia im hrozí trest až päť rokov vo väzení.