Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

V Sevastopole bolo počuť výbuchy, Moskva hovorí o zostrelení dronov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Niekoľko kanálov v aplikácii Telegram zverejnilo fotografie zachytávajúce ohnivú žiaru nad mestom.

Sevastopol 18.septembra (TASR) — Niekoľko výbuchov bolo v nedeľu večer počuť v prístavnom meste Sevastopol na Ruskom okupovanom ukrajinskom polostrove Krym. Zatiaľ čo Kyjev tvrdí, že ide o výsledok spoločnej operácie ukrajinskej vojenskej rozviedky a námorníctva, Moskva hovorí o zostrelení ukrajinských dronov, informujú agentúra DPA a televízia Sky News.

"V nedeľu večer 17. septembra zaznela v centrálnej časti dočasne okupovaného Sevastopola silná explózia," uviedla ukrajinská verejnoprávna televízia Suspiľne s odvolaním sa na predstaviteľov tajných služieb. Dodala, že "ide o spoločnú špeciálnu operáciu GUR (vojenskej rozviedky) a námorníctva".

Stanica Sky News konštatovala, že tieto tvrdenia nebolo možné overiť.

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu večer naopak oznámilo, že "nad juhozápadom Krymského polostrova protivzdušná obrana zničila dva ukrajinské drony". Niekoľko kanálov v aplikácii Telegram zverejnilo fotografie zachytávajúce ohnivú žiaru nad mestom.

Podľa Moskvou dosadeného gubernátora Sevastopola Michaila Razvožajeva neboli v meste, ktoré je tiež základňou ruskej Čiernomorskej flotily zasiahnuté žiadne objekty infraštruktúry.

Ukrajina v posledných dňoch niekoľkokrát zaútočila na ciele na Kryme bezpilotnými lietadlami a riadenými strelami. Pri jednom útoku mal byť zničený aj moderný ruský systém protivzdušnej obrany typu Triumf S-400. Rusko to zatiaľ oficiálne nepotvrdilo.