Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Severnej Kórei sa v júni otvoria školy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Od vypuknutia pandémie choroby COVID-19, ktorú vyvoláva koronavírus SARS-CoV-2, Severná Kórea neoznámila žiadne prípady nakazenia.

Soul 1. júna (TASR) - Severná Kórea otvorí začiatkom júna školy, ktoré boli zatvorené v dôsledku koronavírusovej pandémie. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP s odvolaním sa na juhokórejské médiá.

Začiatok nového školského roka - pôvodne stanovený na začiatok apríla - bol už viackrát odložený, aj keď v polovici apríla sa mohli otvoriť niektoré univerzity a stredné školy.

"Nový školský rok sa na základných, stredných a nižších stredných školách celoplošne začne začiatkom júna s tým, že boli zavedené karanténne opatrenia na opätovné otvorenie jaslí a materských škôl," informovala juhokórejská tlačová agentúra Jonhap, ktorá citovala severokórejský štátny rozhlas.

"Od školských úradov sa požaduje, aby pri každej školskej bráne i vstupe do tried a úradov zabezpečili teplomery a dezinfekčné prostriedky na ruky. Zamestnancom škôl a jaslí sa odporúča dodržiavať pravidlá ochrany pred vírusom," dodal rozhlas.

Od vypuknutia pandémie choroby COVID-19, ktorú vyvoláva koronavírus SARS-CoV-2, Severná Kórea neoznámila žiadne prípady nakazenia.

AFP však upozornila, že experti pochybujú o pravdivosti týchto údajov, a podľa nej hrozí, že pandémia choroby COVID-19 ochromí tamojší nedostatočný systém zdravotnej starostlivosti.

Izolovaná komunistická krajina už krátko po vypuknutí pandémie uzavrela svoje hranice s Čínou, odkiaľ sa začal nový koronavírus na prelome rokov 2019 a 2020 šíriť.