Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

V Severnom Macedónsku pre falošné bombové hrozby evakuovali 23 miest

pohľad na centrálne Námestie Makedonija v Skopje Foto: TASR/Renáta Minová

AP pripomína, že falošné bombové hrozby dostalo vo štvrtok 49 škôl v Skopje a meste Kumanovo.

Skopje 16. decembra (TASR) - V Severnom Macedónsku evakuovali v piatok pre falošné bombové hrozby dovedna 23 miest vrátane Medzinárodného letiska v Skopje, 15 škôl v hlavnom meste a tiež v meste Bitola na juhozápade krajiny, ďalej dva prominentné hotely, budovu futbalového zväzu, obchodný dom, športovú halu a štadión v Skopje. Oznámila to tamojšia polícia, informuje TASR podľa správy agentúry AP.

Pre hrozbu na letisku v Skopje boli na niekoľko hodín pozastavené lety, zatiaľ čo cestujúcich aj zamestnancov evakuovali. Budovu prehľadali protiteroristické tímy. Text hrozby na letisku sa šíril aj na sociálnych sieťach. Hovorilo sa v ňom o ôsmich nastražených bombách, polícia však nijakú nenašla. Anonym v hrozbe obviňoval Severomacedónčanov, že sú "spolupáchateľmi na ničení" jeho krajiny, ktorú však nemenoval. Zároveň žiadal o zrušenie bližšie nespresnených sankcií.

V jednom z evakuovaných hotelov sa zase konalo ekonomické podujatie, na ktorom mal vystúpiť aj severomacedónsky premiér Dimitar Kovačevski a jeho dvaja ministri.

Školy, verejné inštitúcie či nákupné centrá v tejto balkánskej krajine dostávajú výhražné maily takmer denne, a to už viac ako dva mesiace. Hovorkyňa tamojšej polície Suzana Praniková v piatok agentúre AP povedala, že proriteroristické tímy prehľadali od konca októbra už 193 miest, ktoré dostali takéto vyhrážky. Výbušniny sa nenašli na žiadnom z nich.

Severomacedónsky minister vnútra Oliver Spasovski označil bombové hrozby za "hybridné teroristické útoky" zo zahraničia, ktorých cieľom je krajinu paralyzovať a vyvolávať v nej strach. Polícia má podľa jeho slov silné indície ohľadom toho, kto tieto hrozby posiela, pričom ministerstvo vnútra na prípade "pracuje s maximálnym nasadením" aj s pomocou partnerov v rámci NATO.

Premiér Kovačevski naznačil, že hrozby súvisia sa postojom Severného Macedónska k vojne na Ukrajine, kde sa jasne postavilo na stranu NATO a uvalilo tiež sankcie na Rusko.

Najsilnejšia opozičná strana v krajine – stredopravicová VMRO-DPMNE – obviňuje úrady v súvislosti s vyhrážkami z nekompetentnosti a ministra vnútra Spasovského žiada, aby odstúpil.

AP pripomína, že falošné bombové hrozby dostalo vo štvrtok 49 škôl v Skopje a meste Kumanovo.