Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Severnom Macedónsku sa začali trojdňové predčasné parlamentné voľby

Volič vchádza do volebnej miestnosti v Skopje. Foto: TASR/AP

Trojdňové parlamentné voľby sa mali pôvodne konať 12. apríla, avšak odložili ich v dôsledku koronavírusovej pandémie a trvania núdzového stavu.

Skopje 14. júla (TASR) - V Severnom Macedónsku sa v pondelok mohli predčasných parlamentných volieb zúčastniť aj ľudia nakazení koronavírusom či osoby v domácej karanténe - úradníci im volebné urny doniesli priamo domov. Informovala o tom agentúra AP.

Odštartovali sa tak trojdňové parlamentné voľby, ktoré sa mali pôvodne konať 12. apríla, avšak odložili ich v dôsledku koronavírusovej pandémie a trvania núdzového stavu.

Macedónsko momentálne eviduje 5000 ľudí v domácej karanténe - na voľby sa zaregistrovalo zhruba 700 z nich. Väzni, dôchodcovia a chorí ľudia odvolia v utorok, teda deň predtým, ako sa v stredu otvoria volebné miestnosti.

Macedónsko od januára riadi dočasná vláda a krajina má rozpustený parlament. Stalo sa tak po odchode premiéra Zorana Zaeva, ktorý z funkcie odstúpil po tom, ako Európska únia (EÚ) nestanovila dátum prístupových rokovaní o členstve tejto balkánskej krajiny v EÚ.

Parlament si potom zvolil dočasnú vládu s poslancami z oboch najsilnejších politických strán, ktorej jedinou úlohou bolo zorganizovať predčasné voľby, vysvetlila AP.

Predbežné prieskumy verejnej mienky naznačujú tesný duel medzi dvoma stranami - bývalou vládnou stranou sociálnych demokratov a stredovo-pravicovou opozičnou stranou VMRO-DPMNE (Vnútorná macedónska revolučná organizácia - Demokratická strana macedónskej národnej jednoty).