Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V sibírskej bani zahynulo 52 ľudí vrátane záchranárov, potvrdili úrady

Záchranné zložky zasahujú po výbuchu a požiari v uhoľnej bani v Kemerovskej oblasti na ruskej Sibíri vo štvrtok 25. novembra 2021. Foto: TASR/AP

Ďalších 38 baníkov a 11 záchranárov je hospitalizovaných, väčšinou v dôsledku nadýchania sa toxických plynov.

Moskva 26. novembra (TASR) - Dovedna 52 ľudí vrátane záchranárov zahynulo pri štvrtkovom nešťastí v uhoľnej bani v Kemerovskej oblasti na ruskej Sibíri, potvrdili v piatok skoro ráno ruské úrady. Píše o tom agentúra DPA.

Guvernér Kemerovskej oblasti Sergej Civiľov prostredníctvom aplikácie Telegram spresnil, že medzi mŕtvymi je 46 baníkov a šesť záchranárov. Dodal, že ďalších 38 baníkov a 11 záchranárov je hospitalizovaných, väčšinou v dôsledku nadýchania sa toxických plynov.

K výbuchu došlo vo štvrtok ráno, podľa Civiľova išlo pravdepodobne o výbuch metánu. "Presnú príčinu určí Výbor," povedal.

Podozrením z porušenia bezpečnostných pravidiel s následkom smrti sa zaoberá oblastná správa Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie (takzvaného Sledkomu), ktorej príslušníci už zadržali prevádzkara bane a dvoch ďalších vysoko postavených zamestnancov.

Na snímke ruského ministerstva pre mimoriadne situácie vo štvrtok 25. novembra 2021 sa záchranári pripravujú na prácu pri požiari v uhoľnej bani neďaleko sibírskeho mesta Kemerovo asi 3000 kilometrov východne od Moskvy v Rusku.
Foto: TASR/AP


Podľa ruského ministerstva pre výnimočné situácie sa z bane Listviažnaja podarilo zachrániť celkovo 239 ľudí.

Pátracie a záchranné operácie boli prerušené po tom, ako záchranári v epicentre výbuchu a požiaru zistili vysokú koncentráciu metánu a oxidu uhoľnatého. Pokračovať budú až po odstránení rizika ďalšieho výbuchu, priblížil Civiľov. V tejto súvislosti plánujú ruské úrady dať vykopať počas nasledujúcich troch dní ďalšiu šachtu, ktorá podľa Civiľova zabráni vzniku požiarov.

V bani Listviažnaja došlo k havárii aj 24. januára 1981, keď pri výbuchu metánu v jednej zo štôlní zahynulo päť osôb, ako aj 28. októbra 2004, keď si výbuch zmesi metánu a vzduchu vyžiadal životy 13 ľudí.