Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V Sin-ťiangu podľa austrálskeho inštitútu ASPI zničili tisíce mešít

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Čína ale trvá na tom, že obyvatelia oblasti Sin-ťiang majú úplnú náboženskú slobodu.

Peking 25. septembra (TASR) - Čínske úrady v Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang zničili tisícky mešít, informovala v piatok agentúra AFP s odvolaním sa na správu Austrálskeho inštitútu strategickej politiky (ASPI) o potláčaní ľudských práv v tomto regióne na severozápade Číny.

Približne 16.000 mešít bolo zničených alebo poškodených, uvádza ASPI vo svojej správe založenej na družicových záberoch zachytávajúcich stovky posvätných miest a štatistických modeloch.

Väčšina mešít bola poškodená v období posledných troch rokov a 8500 mešít bolo podľa odhadov úplne zničených. V Sin-ťiangu zostalo podľa ASPI menej než 15.500 neporušených a poškodených mešít.

Austrálsky inštitút uviedol, že takmer tretina významnejších islamských posvätných miest - vrátane svätýň, cintorínov a pútnických ciest - v oblasti Sin-ťiang bola zničená.

V oblasti však nebol zničený ani jeden kresťanský či budhistický chrám z tých, ktoré boli predmetom štúdie ASPI.

Čína trvá na tom, že obyvatelia oblasti Sin-ťiang majú úplnú náboženskú slobodu.

Hovorca čínskeho rezortu zahraničia Wang Wen-pin minulý týždeň povedal, že v Sin-ťiangu sa nachádza približne 24.000 mešít. To je podľa neho v prepočte na obyvateľa "viac než v mnohých moslimských krajinách".

ASPI vo štvrtok oznámil, že sieť detenčných zariadení v Ujgurskej autonómnej oblasti Sin-ťiang na čínskom severozápade sa v uplynulých rokoch značne rozrástla.

V zadržiavaných táboroch je podľa ľudskoprávnych skupín umiestnených viac ako milión Ujgurov a príslušníkov ďalších moslimských menšín, píše AFP.

Peking obhajuje svoje kroky v Sin-ťiangu tvrdením, že detenčné zariadenia sú nevyhnutné v boji proti terorizmu a náboženskému extrémizmu. Wang výskum ASPI v súvislosti s detenčnými zariadeniami označil za pochybný.