Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Škótsku potvrdili ďalšie 3 prípady omikronu; v Británii ich je už 14

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na území Anglicka zaznamenali päť prípadov nákazy variantom omikron, prípomína Sky News.

Edinburgh 30. novembra (TASR) - V Škótsku zaznamenali tri ďalšie prípady nákazy novým koronavírusovým variantom omikron. Celkový počet infikovaných s týmto variantom v Spojenom kráľovstve sa tak zvýšil na 14, napísala v utorok na svojej webovej stránke spravodajská stanica Sky News.

Škótsky minister zdravotníctva Humza Yousaf povedal, že Škótsko v súčasnosti eviduje päť prípadov v grófstve Lanarkshire a štyri v širšom okolí mesta Glasgow.

Niektoré z týchto prípadov nemajú spojitosť s cestovaním, čo podľa Sky News naznačuje možnosť komunitného prenosu nákazy.

V hlavnom meste Edinburgh sa 13. novembra konal zápas v rugby medzi Škótskom a Juhoafrickou republikou (JAR). V tejto krajine variant omikron zaznamenali po prvý raz. Yousaf však povedal, že zatiaľ nič nepotvrdzuje spojitosť medzi týmto zápasom a šírením tohto variantu v krajine.

Na území Anglicka zaznamenali päť prípadov nákazy variantom omikron, prípomína Sky News.

Británia na pondelok zvolala krízové zasadnutie ministrov zdravotníctva skupiny G7, ktorého témou bolo šírenie nového koronavírusového variantu. Britský premiér Boris Johnson má v utorok popoludní na tlačovej konferencii predstaviť ďalšie podrobnosti o plánoch britskej vlády o očkovaní posilňujúcou dávkou.

Takáto dávka má byť podľa Sky News podaná všetkým dospelým osobám. Deti od 12 rokov budú zaočkované druhou dávkou. Ľudia s vážne oslabenou imunitou dostanú aj štvrtú vakcínu a čas medzi podaním druhej a tretej dávky sa skráti.

Nový variant omikron po prvý raz hlásili 24. novembra z JAR. Odvtedy ho zaznamenali aj v ďalších krajinách v južnej časti Afriky, ako aj v Hongkongu, Izraeli a Európe. Viaceré krajiny v súčasnosti prijímajú opatrenia v oblasti cestovania s cieľom zabrániť šíreniu tohto variantu.