Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V Slovinsku oslobodili neurológa obžalovaného z eutanázie

Foto: Ilustračné foto.

Neurológa pôvodne obžalovali zo šesťnásobnej vraždy, ale aj zo zneužitia liečiv, ilegálneho zhotovovania videozáznamov umierajúcich pacientov a falšovania potvrdení o vlastnej práceneschopnosti.

Ľubľana 6. novembra (TASR) - Oslobodzujúcim rozsudkom vyvrcholil v utorok po takmer troch rokoch proces s lekárom-neurológom z Univerzitnej nemocnice v Ľubľane v Slovinsku obžalovaným z údajnej eutanázie v prípade štyroch umierajúcich pacientov. Prokuratúra, ktorá žiadala pre obžalovaného 20-ročný trest väzenia, už avizovala odvolanie, takže rozsudok prvostupňového súdu nenadobudol právoplatnosť.

Informovali o tom tamojšie médiá, ako aj tlačová agentúra APA.

Podľa nich sa diskusia o eutanázii v krajine rozvinula už v roku 2015, keď vyšlo najavo, že lekár o rok skôr údajne pomohol k úmrtiu 83-ročnému pacientovi, ktorý ležal v nemocnici po mozgovej príhode v bezvedomí. Keďže však zosnulého pochovali po kremácii, súdna pitva, ani preukázanie týchto podozrení neboli možné.

Okruh podozrivých prípadov sa však neskôr rozšíril až na sedem z obdobia rokov 2012-2014.

Neurológa pôvodne obžalovali zo šesťnásobnej vraždy, ale aj zo zneužitia liečiv, ilegálneho zhotovovania videozáznamov umierajúcich pacientov a falšovania potvrdení o vlastnej práceneschopnosti. Žaloba z vraždy v dvoch prípadoch sa však neskôr pre nedostatok dôkazov ukázala ako neudržateľná, v ďalších štyroch sa zmiernila z vraždy na zabitie.

Obžalovaný lekár však opakovane zdôrazňoval svoju nevinu.

Počas procesu vypočuli viac ako 100 svedkov, vyhotovili viacero znaleckých posudkov z oblasti psychológie.

Súd sa napokon pri vynesení oslobodzujúceho verdiktu v značnej miere opieral o jeden z nich, ktorého autorom bol rakúsky expert Wolfgang Kroll. Sudca navyše pri zdôvodnení podčiarkol, že v žiadnom z inkriminovaných prípadov sa nedala jednoznačne určiť príčina úmrtia, pretože sa rezignovalo na súdnu pitvu a pochovaniu zosnulých predchádzala kremácia.