Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

V sobotu začnú mierové rokovania medzi Talibanom a afganskou vládou

KK23 Kábul - Afganský prezident Ašraf Ghaní s ochranným rúškom počas prvého dňa mierového zhromaždenia Lója džirga 7. augusta 2020 v Kábule. Tisíce prominentných afganských kmeňových vodcov v rámci tzv. Rady starších sa v piatok stretlo v Kábule, aby rozhodli o prepustení 400 väzňov napojených na militantné hnutie Taliban. Archívna snímka. Foto: TASR/AP

Americký prezident Donald Trump neskôr na tlačovej konferencii v Bielom dome informoval, že Pompeo sa na začiatku rozhovorov osobne zúčastní.

Dauha 10. septembra (TASR) - V katarskej metropole Dauha sa v sobotu začnú dlho očakávané mierové rozhovory medzi Talibanom a afganskou vládou. Informovala o tom v štvrtok agentúra AP s odvolaním sa na predstaviteľov Talibanu v Katare a katarské ministerstvo zahraničných vecí.

Hovorca afganského prezidenta Sadík Saddíkí na sociálnej sieti Twitter potvrdil, že prezidentská delegácia sa na rokovaniach zúčastní.

Minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo podľa agentúry AFP obom stranám odkázal, že historickú šancu ukončiť štyri desaťročia vojen a krviprelievania "nesmú premrhať".

Americký prezident Donald Trump neskôr na tlačovej konferencii v Bielom dome informoval, že Pompeo sa na začiatku rozhovorov osobne zúčastní.

Rokovania medzi Talibanom a afganskou vládou sú súčasťou mierovej dohody, ktorú sprostredkoval Washington a podpísal s Talibanom vo februári v Dauhe. Historická dohoda počíta s tým, že Washington do budúceho roka výmenou za bezpečnostné záruky stiahne všetkých svojich vojakov z Afganistanu. Afganská vláda sa zaviazala prepustiť 5000 zadržiavaných členov Talibanu a tí zase 1000 zajatých príslušníkov bezpečnostných síl.

Cieľom vnútroafganskych rokovaní je vypracovať plán obnovy Afganistanu.