Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

V Španielsku podľahlo nákaze koronavírusom ďalších 832 ľudí

Ilustračná foto. Foto: TASR/AP

Španielsko má druhý najvyšší počet obetí koronavírusu na svete po Taliansku, kde zomrelo viac ako 9100 infikovaných.

Madrid 28. marca (TASR) - Počet prípadov úmrtia na nákazu spôsobenú koronavírusom SARS-CoV-2 stúpol v Španielsku za 24 hodín o 832. Nákaze doposiaľ v krajine podľahlo 5694 ľudí, vyplýva z údajov španielskej vlády zverejnených v sobotu dopoludnia. Informovala o tom agentúra AFP.

Nákazu koronavírusom dosiaľ v Španielsku potvrdili u 72.248 osôb, pričom za posledných 24 hodín pribudlo 8189 nových prípadov. Miera nárastu počtu nových infikovaných sa znížila na 12,8 percenta oproti predchádzajúcim dňom, keď dosiahla 14 a predtým 18 percent.

Hospitalizovaných je 40.630 ľudí, z nich 4575 je na jednotkách intenzívnej starostlivosti. V krajine sa vyliečilo 12.285 ľudí, uviedlo podľa denníka El País španielske ministerstvo zdravotníctva.

Španielsko má druhý najvyšší počet obetí koronavírusu na svete po Taliansku, kde zomrelo viac ako 9100 infikovaných. Ešte v stredu Španielsko prekonalo v počte úmrtí Čínu, kde sa vírus koncom vlaňajška objavil.

Španielska armáda pomôže s prevozom tiel obetí pandémie koronavírusu


Španielske ministerstvo zdravotníctva v sobotu oznámilo, že príslušníci armády budú pomáhať s prevozom tiel obetí nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, informovala agentúra DPA.

Vojaci budú povolaní v súvislosti s vysokým počtom úmrtí, ktoré si vyžiadala pandémia koronavírusu. Počet úmrtí stúpol v Španielsku za 24 hodín o 832 a nákaze doposiaľ v krajine podľahlo 5694 ľudí. Viac ako 72.200 osôb je nakazených.

Najviac postihnutá je oblasť v okolí hlavného mesta Madrid, kde sú zahltené i pohrebné služby. Dočasnú márnicu Madrid zriadil na mestskom klzisku.

Armáda bude nasadená po celú dobu, keď je v krajine v platnosti núdzový stav. Ten v Španielsku vyhlásili 14. marca na 15 dní. Parlament vo štvrtok rozhodol o jeho predĺžení do 11. apríla.

Vláde to umožní predĺžiť mimoriadne opatrenia na zamedzenie šírenia druhu nového koronavírusu vrátane zákazu vychádzania. Výnimka sa vzťahuje len na obyvateľov chodiacich do práce či na nákup základných potrieb, ako sú potraviny alebo lieky. Zatvorené sú aj podniky a väčšina obchodov.