Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Španielsku schválili zákon, ktorý aj právne umožňuje zmenu pohlavia

Ľudia oslavujú schválenie návrhu nového zákona poslancami dolnej komory španielskeho parlamentu, ktorý aj právne umožňuje zmenu pohlavia, 22. decembra 2022 v Madride. Foto: TASR/AP

Deti do 12 rokov si môžu zmeniť meno; pohlavie však z právneho hľadiska zmeniť nemôžu.

Madrid 22. decembra (TASR) - Dolná komora španielskeho parlamentu vo štvrtok schválila návrh zákona, ktorý aj právne umožní zmenu pohlavia na dokladoch totožnosti. Zákon ešte musí odobriť horná komora (Senát). TASR správu prevzala z agentúry AFP a webovej stránky denník El Mundo.

Za návrh hlasovalo 188 poslancov, 150 bolo proti a siedmi sa zdržali. Návrh podporila vládnuca Španielska socialistická robotnícka strana (PSOE) a jej koaličný partner, ľavicová strana Môžeme (Podemos). Poslankyňa PSOE Carmen Calvová, ktorá má k návrhu kritický postoj, sa zdržala hlasovania.

Právna norma má historický charakter, pretože prestáva posudzovať transsexualitu z medicínskeho hľadiska a priznáva osobám právo určiť si svoje pohlavie, píše El Mundo.

Trans osoby nad 16 rokov si môžu pohlavie zmeniť na matrike prostredníctvom vyhlásenia bez psychologického či lekárskeho potvrdenia. Mladiství vo veku 14 až 16 rokov potrebujú na zmenu súhlas rodičov a v sporných prípadoch musí rozhodnúť súd. Súdne rozhodnutie je však potrebné u osôb od 12 do 14 rokov.

Deti do 12 rokov si môžu zmeniť meno; pohlavie však z právneho hľadiska zmeniť nemôžu.

Vo štvrtok schválený návrh vyvolal v Španielsku debatu medzi vládou a feministickými aktivistami, podľa ktorých útočí na práva žien, píše El Mundo.