Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

V Španielsku zachránili zo smerového kormidla tankera troch migrantov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Španielske úrady našli troch migrantov na ropnom a chemickom tankeri Alithini II, ktorý v pondelok zakotvil v meste Las Palmas na Kanárskych ostrovoch.

Madrid 29. novembra (TASR) - Španielska pobrežná stráž v pondelok uviedla, že zachránila troch migrantov, ktorí strávili 11 dní na smerovom kormidle ropného tankera plaviaceho sa z Nigérie na Kanárske ostrovy. TASR o tom informuje na základe správy britskej spravodajskej stanice Sky News.

Španielske úrady našli troch migrantov na ropnom a chemickom tankeri Alithini II, ktorý v pondelok zakotvil v meste Las Palmas na Kanárskych ostrovoch. Podľa webovej stránky marinetraffic.com, ktorá monitoruje polohy plavidiel, sa tanker 11 dní plavil z nigérijského mesta Lagos. Kapitán lode potvrdil, že loď vyplávala z Nigérie 17. novembra, napísala agentúra Reuters.

Španielska pobrežná stráž zverejnila fotografiu zobrazujúcu migrantov, ako sedia na smerovom kormidle tesne nad hladinou mora. Po zakotvení lode v prístave boli hospitalizovaní pre dehydratáciu a podchladenie.

Podľa miestnych záchranných zložiek a španielskej pobočky Červeného kríža bol jeden z migrantov vo vážnejšom stave a musel byť prevezený do inej nemocnice na Kanárskych ostrovoch.

Hovorca polície na Kanárskych ostrovoch povedal, že je na prevádzkovateľovi lode, aby sa o migrantov postaral, poskytol im dočasné ubytovanie a čo najskôr ich vrátil do ich domovskej krajiny.

Nie je to prvý prípad, čo španielska pobrežná stráž našla migrantov na smerovom kormidle lode, píše Sky News. V októbri 2020 sa štyria ľudia desať dní ukrývali na smerovom kormidle ropného tankera plaviaceho sa z Lagosu do Las Palmas.

Počet migrantov prechádzajúcich z Afriky na Kanárske ostrovy sa od roku 2019 výrazne zvýšil. Podľa údajov španielskych úradov sa nelegálna migrácia po mori na Kanárske ostrovy za prvých päť mesiacov roku 2022 zvýšila o 51 percent v porovnaní s rovnakým časovým obdobím z vlaňajška, citovala Sky News z agentúry Reuters.