Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Zatkli Brita, ktorá mal pomáhať ruskému oligarchovi obísť sankcie

Ilustarčná snímka. Foto: TASR/AP

V žalobách sprístupnených americkým súdom sa píše, že pomocou nelegálnych machinácií sa snažili utajiť skutočného vlastníka 77 metrovej jachty Tango za 90 miliónov dolárov.

Londýn 25. januára (TASR) - Brita Richarda Mastersa zatkli v Španielsku a vydajú ho do USA pre údajnú pomoc ruskému oligarchovi Viktorovi Vekselbergovi pri obchádzaní sankcií. Oligarcha má úzke väzby na ruského prezidenta Vladimira Putina. V stredu o tom informovala tlačová agentúra DPA.

Americké ministerstvo spravodlivosti vo vyhlásení uviedlo, že Mastersa (52) zatkli minulý piatok (20. januára); jeho rusko-švajčiarsky spoluobvinený Vladislav Osipov je stále na úteku.

V žalobách sprístupnených americkým súdom sa píše, že pomocou nelegálnych machinácií sa snažili utajiť skutočného vlastníka 77 metrovej jachty Tango za 90 miliónov dolárov. Okrem sprisahania s cieľom podviesť Spojené štáty sa dopustili aj prania špinavých peňazí.

Americký prokurátor Matthew Graves uviedol: "Takíto páchatelia obchádzania sankcií umožňujú oligarchom podporujúcim režim Vladimira Putina vysmievať sa zákonom USA. Spojené štáty nedovolia manipulovanie finančných inštitúcií a jednotlivcov, ani podvody v prospech tých, čo podporujú ilegálnu vojnu."

USA uvalili na Vekselberga sankcie v apríli 2018 po ruskej anexii ukrajinského Krymu. Washington ich sprísnil v marci 2022 po invázii na Ukrajinu.

Spojené kráľovstvo, Austrália a Poľsko sa k USA pridali a skonfiškovali Vekselbergov majetok. Jeho jachtu Tango zadržali v Španielsku.

Masters viedol v španielskom meste Palma de Mallorca spoločnosť podnikajúcu s jachtami a po uvalení prvých sankcií ju využil, aby sa stal správcom jachty. Spolu s Osipovom potom zneužili americké firmy a americký finančný systém na zamaskovanie skutočného majiteľa - Vekselberga. Masters údajne vymyslel schému, v rámci ktorej sa jachta nazývala "Fanta".