Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Španielsku zatkli vyše 30 ľudí spájaných s kalábrijskou 'Ndranghetou

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Medzi zadržanými sú aj Taliani, Albánci a Maďari.

Madrid 20. septembra (TASR) - V Španielsku zatkli 32 členov organizovanej zločineckej skupiny napojenej na taliansku kalábrijskú mafiu 'Ndrangheta. Zadržaní sú podozriví z väzieb na rozsiahly obchod s drogami a z prania špinavých peňazí. Oznámil to v utorok Európsky policajný úrad (Europol), uvádza agentúra AP.

Predmetný zločinecký gang, ktorého členovia sú opisovaní ako veľmi násilnícki, je spájaný s predajom kokaínu a marihuany v Španielsku a Taliansku. Tieto drogy údajne preváža v motorových člnoch, pričom zisky z ich predaja investuje podľa Europolu do kúpy nehnuteľností v Španielsku.

Medzi zadržanými sú aj Taliani, Albánci a Maďari. Úrady pri raziách na ich dolapenie skonfiškovali aj 18 kilogramov amfetamínu, 4,5 kilogramu kokaínu, viacero strelných zbraní, hotovosť v hodnote 300.000 eur a 600 rastlín marihuany.

K zásahom došlo minulý týždeň počas dvoch rôznych dní. Odohrali sa na ostrove Ibiza v Stredozemnom mori, pričom sa na nich zúčastnilo 500 príslušníkov Španielskej občianskej gardy (Guardia Civil) a talianskej finančnej polície a Carabinierov. Pri operácii im pomáhali aj európske orgány - Europol aj Agentúra EÚ pre justičnú spoluprácu v trestných veciach (Eurojust).

V rámci zásahov bolo prehľadaných aj približne 40 nehnuteľností v španielskych prímorských mestách Barcelona a Málaga, ako aj na ostrove Tenerife.

Kalábrijskú mafiu 'Ndrangheta považuje talianska prokuratúra za jednu z najvplyvnejších zločineckých organizácií západného sveta. Niektoré z teraz zadržaných osôb sú podľa tejto prokuratúry v Taliansku spájané aj s viacerými vraždami.