Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V spojitosti s nepokojmi zadržali Bolsonarovho bývalého ministra

Anderson Torres, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Anderson Torres bol zaradený na zoznam hľadaných osôb na základe príkazu brazílskeho najvyššieho súdu pre údajnú "dohodu" s výtržníkmi.

Brazília 14. januára (TASR) - V Brazílii zadržali v sobotu skoro ráno v súvislosti s plienením vládnych budov bývalého ministra spravodlivosti a verejnej bezpečnosti vo vláde porazeného exprezidenta Jaira Bolsonara. TASR správu prevzala z agentúry AFP, ktorá sa odvolala na miestne médiá.

Anderson Torres bol zaradený na zoznam hľadaných osôb na základe príkazu brazílskeho najvyššieho súdu pre údajnú "dohodu" s výtržníkmi. Zadržaný bol na letisku, keď sa vracal domov zo Spojených štátov, kam odcestoval spolu s Bolsonarom na konci decembra.

Torres, ktorý v čase násilností bol šéfom verejnej bezpečnosti v hlavnom meste Brazília, je obvinený zo "zanedbania" svojich povinností.

Nový brazílsky minister spravodlivosti Flavio Dino, ktorý v úrade nahradil Torresa, v piatok uviedol, že jeho predchodca má na návrat do Brazílie čas do pondelka, inak bude čeliť vydaniu.

Dino tiež potvrdil, že v Torresovom dome našli návrh dekrétu, ktorý mal zvrátiť výsledky októbrových prezidentských volieb. Tie s malým rozdielom vyhral Luiz Inácio Lula da Silva.

Tisíce Bolsonarových prívržencov vnikli 8. januára do prezidentského paláca, budovy Kongresu i na najvyšší súd. V budovách rozbili okná, zničili nábytok a neoceniteľné umelecké diela a zanechali graffiti odkazy vyzývajúce na vojenský prevrat. Zadržaných bolo viac ako 2000 výtržníkov.

Sudca najvyššieho súdu v piatok udelil súhlas s vyšetrovaním Bolsonara v súvislosti s nepokojmi. Požiadala o to generálna prokuratúra, podľa ktorej exprezident podnietil násilný protest spochybňovaním dôveryhodnosti brazílskeho volebného systému.