Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Srbsku cez víkend zatvoria všetky prevádzky okrem potravín a lekární

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Srbskí epidemiológovia žiadajú prísny lockdown, pričom varujú, že nové prípady majú "katastrofický" vplyv na zdravotný systém.

Belehrad 5. marca (TASR) - V Srbsku zatvoria cez víkend v dôsledku prudkého nárastu počtu nových prípadov nákazy koronavírusom všetky prevádzky okrem potravín, lekární a čerpacích staníc.

Nariadenie bude platiť od sobotného poludnia do pondelka rána, informovala agentúra AFP.

Denné počty prípadov v krajine prudko stúpajú aj napriek hromadnému očkovaniu. Tento týždeň v krajine zaznamenali približne 4000 nových prípadov za deň.

Srbskí epidemiológovia žiadajú prísny lockdown, pričom varujú, že nové prípady majú "katastrofický" vplyv na zdravotný systém.

Hlavný epidemiológ Predrag Kon, šéf vládnej krízovej komisie, uviedol, že aj keď je presvedčený, že víkendové opatrenia sú "zjavne nedostatočné", išlo o kompromis s predstaviteľmi komisie vedenej premiérkou Anou Brnabičovou.

Odborníci z nedávneho zhoršenia situácie vinia nočné kluby a ľudí na večierkoch, kde sa porušovali protipandemické opatrenia, ako aj preplnené bary a reštaurácie v uplynulých týždňoch.

Srbsko patrí ku krajinám, ktoré očkujú proti novému koronavírusu rýchlejším tempom. V tomto balkánskom štáte so siedmimi miliónmi obyvateľov podľa AFP doteraz podali už takmer 1,5 milióna dávok vakcíny - väčšinu ľudí zaočkovali čínskou vakcínou od firmy Sinopharm.