Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

V Srbsku došlo k ďalšej streľbe, hlásia osem obetí a 13 zranených

Srbská polícia v akcii. Foto: TASR/AP

Policajti 21-ročného muža zadržali neďaleko mesta Kragujevac po niekoľkohodinovom pátraní, oznámila štátna televízia RTS. Polícia však zatknutie bezprostredne nepotvrdila.

Belehrad 5. mája (TASR) - Srbská polícia zatkla muža podozrivého zo štvrtkovej streľby, pri ktorej zomrelo osem ľudí. TASR správu prevzala z agentúr AP a AFP.

Policajti 21-ročného muža zadržali neďaleko mesta Kragujevac po niekoľkohodinovom pátraní, oznámila štátna televízia RTS. Polícia však zatknutie bezprostredne nepotvrdila.

Strelec zaútočil vo štvrtok o 23.00 h v obci Dubona, asi 50 kilometrov južne od srbskej metropoly. Okrem ôsmich mŕtvych ďalších 13 osôb utrpelo zranenia. Páchateľ z miesta činu ušiel.

Tragický incident sa stal len deň po masakre na základnej škole v hlavnom meste Belehrad, kde žiak zastrelil osem spolužiakov a školského strážnika.

Po strelcovi pátrajú


Najmenej osem osôb prišlo o život a 13 ďalších utrpelo zranenia pri štvrtkovej streľbe v srbskej obci Dubona. Pre stanicu CNN to uviedol hovorca srbského ministerstva vnútra. K tragickému incidentu došlo len deň po masakre na základnej škole v hlavnom meste Belehrad, kde žiak zastrelil osem spolužiakov i školského strážnika.

Páchateľ je na úteku - podozrivým je 21-ročný muž, na ktorého bol vydaný zatykač. Podľa miestnej stanice N1 polícia uzavrela lokalitu, kde sa muž zrejme ukrýva.

K činu došlo vo štvrtok neskoro večer o 23.00 h. Útočník strieľal podľa štátnej televízie RTS z pohybujúceho sa vozidla do skupiny ľudí automatickou zbraňou a následne utiekol.

V nasadení sú špeciálne policajné jednotky vrátane protiteroristickej, vrtuľníky a policajné sily z Belehradu i mesta Smederevo.

Do núdzového centra v meste Mladenovac ležiacom asi 60 kilometrov južne od Belehradu prichádzajú sanitky a príbuzní zranených, priblížila stanica N1.

Agentúra AFP pripomenula, že v roku 2013 v meste Mladenovac miestny obyvateľ zastrelil 13 príbuzných a susedov.

CNN konštatuje, že až dosiaľ boli masové streľby v Srbsku zriedkavé, a to napriek vysokému počtu vlastníkov zbraní. Táto balkánska krajina má podľa CNN najvyššiu mieru držby zbraní medzi civilistami v Európe a piatu najvyššiu na svete, čo je dôsledok vojenského konfliktu v 90. rokoch 20. storočia.