Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Srbsku sa konali pochody na podporu Moskvy a ruskej invázie

Na archívnej snímke z 12. februára 2022 budova ruského veľvyslanectva v Kyjeve. Foto: TASR/AP

Proruské vlajky a transparenty bolo vidieť aj na zhromaždení pri príležitosti Dňa víťazstva v juhosrbskom meste Niš, informovala regionálna televízia N1.

Belehrad 9. mája (TASR) - Proruské pochody sa v pondelok pri príležitosti dňa osláv porážky nacistického Nemecka v druhej svetovej vojne uskutočnili v Srbsku i bosnianskej Republike srbskej (RS), ktoré sú tradičnými spojencami Moskvy na Balkáne. Informovala o tom agentúra AP.

Srbsko v rámci osláv zorganizovalo prelety stíhačiek a miestni predstavitelia kládli vence. V hlavnom meste Belehrad sa konal aj pochod na podporu Moskvy, na ktorom sa popri desiatkach ľudí zúčastnili aj ruský veľvyslanec v Srbsku a minister srbskej vlády bez portfólia Nenad Popovič.

Účastníci pochodu niesli lepenkovú figurínu znázorňujúcu ruského prezidenta Vladimira Putina a veľké písmeno "Z", symbolizujúce podporu pre ruskú inváziu na Ukrajinu, píše AP.

Minister Popovič, ktorý je otvorene proruský, uviedol, že Srbsko a Rusko "vždy stáli na správnej strane histórie".

Proruské vlajky a transparenty bolo vidieť aj na zhromaždení pri príležitosti Dňa víťazstva v juhosrbskom meste Niš, informovala regionálna televízia N1.

Srbsko sa na pôde Organizácie Spojených národov (OSN) pripojilo k odsúdeniu ruského vojenského útoku na Ukrajinu, odmietlo však uvaliť na Moskvu sankcie – napriek tomu, že sa oficiálne usiluje o vstup do Európskej únie, píše AP.

Proruské cítenie a podpora invázie na Ukrajinu zostávajú na vysokej úrovni v Srbsku i medzi bosnianskymi Srbmi, ktorých populistický líder Milorad Dodik udržiava blízke vzťahy s Putinom. V bosnianskosrbskom hlavnom meste Banja Luka sa na pochode otvorene podporujúcom ruskú inváziu na Ukrajine a "boj proti nacizmu na Ukrajine i vo svete" zúčastnili ruský veľvyslanec v Bosne i tamojší vysokopostavení predstavitelia, uvádza AP.

Ukrajinské veľvyslanectvo v Belehrade kritizovalo Srbsko vo vyhlásení s tým, že predstavitelia ambasády oslávili Deň víťazstva v nedeľu – a bez prítomnosti srbských predstaviteľov.

Ambasáda "nemá morálne právo a ľudskú túžbu uctiť si obete druhej svetovej vojny spolu s predstaviteľmi Putinovho zločineckého režimu", uviedlo ukrajinské veľvyslanectvo.