Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Zahraničie

V Srbsku sa skončili prezidentské voľby, predbežne zvíťazil A. Vučič

Na snímke žena hádže volebné lístky do urny vo volebnej miestnosti v Belehrade 2. apríla 2017. Prezidentské voľby sa všeobecne považujú za skúšku verejnej podpory pre populistického premiéra Alexandra Vučiča a jeho autokratickú vládu. Očakáva sa, že nad svojimi desiatimi opozičnými protikandidátmi zvíťazí a v dnešnom prvom kole volieb získa potrebnú väčšinu. Foto: TASR/AP

Šesť hodín pred zatvorením volebných stredísk dosiahla účasť voličov asi 30 percent, čo je približne rovnako ako v tom istom čase v parlamentných voľbách v roku 2014.

Belehrad 2. apríla (TASR) - Víťazom prezidentských volieb v Srbsku sa podľa volebných odhadov stal už v prvom kole premiér Aleksandar Vučič (47) so ziskom 55,8 percenta hlasov. Informoval o tom inštitút pre prieskum verejnej mienky IPSOS, ktorý odhad výsledkov založil na štatistickej vzorke voličov.

IPSOS najskôr odhadol Vučičov zisk hlasov na 58,1 percenta, ale rýchlo sa opravil.

Vučičov najbližší súper, opozičný kandidát a bývalý ombudsman Saša Jankovič, získal približne 15 percent hlasov, uviedol IPSOS.

Hoci sa výsledok ešte mierne zmení, náskok Vučiča je príliš veľký na to, aby sa zmenil celkový výsledok volieb.

Prekvapením volieb bol komik Luka Maksimovič, známy pod pseudonymom Ljubiša Preletačevič Beli, ktorý podľa odhadov skončil ako tretí so ziskom 9,3 percenta hlasov. Tento satirický kandidát sa hneď po uzavretí volebných stredísk vyhlásil za "skutočného víťaza volieb".

Volebná účasť dosiahla podľa odhadov 55 percent, čo je o dve percentá menej ako v roku 2012, uviedla tlačová agentúra DPA.

Voľby prezidenta mali pokojný priebeh

V Srbsku sa o 20.00 SELČ skončili prezidentské voľby, považované za test verejnej podpory pre populistického premiéra Alexandra Vučiča a jeho autokratickú vládu. Štátna volebná komisia konštatovala, že nezaznamenala žiadne vážne narušenia, iba menšie problémy, ktoré na mieste vyriešili pracovníci volebných stredísk.

Nezávislí volební pozorovatelia informovali o údajných pokusoch podplatiť voličov a o ľuďoch, ktorí sa pokúšali hlasovať bez riadnych dokladov totožnosti, ale označili to za izolované incidenty, ktoré celkový výsledok neovplyvnia.

Šesť hodín pred zatvorením volebných stredísk dosiahla účasť voličov asi 30 percent, čo je približne rovnako ako v tom istom čase v parlamentných voľbách v roku 2014.

Na snímke žena si pripravuje volebné lístky vo volebnej miestnosti v Belehrade 2. apríla 2017. Prezidentské voľby sa všeobecne považujú za skúšku verejnej podpory pre populistického premiéra Alexandra Vučiča a jeho autokratickú vládu. Očakáva sa, že nad svojimi desiatimi opozičnými protikandidátmi zvíťazí a v dnešnom prvom kole volieb získa potrebnú väčšinu.
Foto: TASR/AP


Očakáva sa, že Alexandar Vučič - ultranacionalista, z ktorého sa však postupom času stal proeurópsky zmýšľajúci politik - nad svojimi desiatimi opozičnými protikandidátmi zvíťazí a v dnešnom prvom kole volieb získa potrebnú väčšinu viac než 50 percent hlasov.

Ak by sa mu to nepodarilo, uskutoční sa 16. apríla druhé kolo, v ktorom by však čelil jedinému opozičnému kandidátovi.

Podľa výsledkov prieskumov verejnej mienky sú pre Vučiča tromi najnebezpečnejšími vyzývateľmi bývalý ombudsman Saša Jankovič (2007-2017), niekdajší minister zahraničných vecí Vuk Jeremič (2007-2012) a komik Luka Maksimovič, známy pod pseudonymom Ljubiša Preletačevič Beli.

Predbežné výsledky by mali byť známe o niekoľko hodín a úplné oficiálne výsledky v pondelok.

Už vopred bolo známe, že odhady výsledkov (exit polly) zverejňovať nebudú.