Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Ukrajinské jednotky sa stiahli z obce na kontaktnej línii

Ukrajinskí vojaci, archívne foto Foto: TASR/AP

Odsun odštartoval dohodnutý signál - vypustenie svetlíc ukrajinskou stranou aj separatistami.

Kyjev 26. júna (TASR) - Ukrajinské sily sa stiahli v stredu z jednej z pozícií pred kontrolným stanovišťom v rámci obce Stanycja Luhanska. Ide o prvú etapu procesu odsunu ukrajinských vojakov z okraja obce. Informovalo o tom tlačové oddelenie ukrajinskej Operácie spoločných síl (OOS).

"Všetko sa deje pod dohľadom zástupcov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) na oboch stranách (kontaktnej línie). Veliteľ Operácie spoločných síl Oleksandr Syrskyj monitoroval odsun jednotiek," uviedlo tlačové oddelenie, ktoré citovali agentúry Ukrinform a UNIAN.

Odsun odštartoval dohodnutý signál - vypustenie svetlíc ukrajinskou stranou aj separatistami.

"Ešte nie je známe, či nepriateľ stiahol svoje jednotky, preto zástupcovia osobitnej monitorovacej misie OBSE na Ukrajine situáciu monitorujú," dodalo tlačové oddelenie OOS.

Do oblasti by mal v nasledujúcich dňoch doraziť aj Leonid Kučma, bývalý prezident Ukrajiny, ktorý v súčasnosti pôsobí vo funkcii osobitného predstaviteľa ukrajinského prezidenta pre rokovania v rámci trojstrannej kontaktnej skupiny pre urovnanie konfliktu v Donbase. Má dohliadnuť na proces odsunu oboch strán z línie vytýčenej v minských dohodách.