Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V štáte Connecticut zrušili trest smrti

Foto: TASR/AP

Demokrat Malloy podpísal zákon nedávno schválený štátnou Snemovňou reprezentantov a Senátom neverejne za zatvorenými dverami.

Hartford 25. apríla (TASR) - Guvernér amerického štátu Connecticut Dannel Malloy podpísal v stredu zákon o zrušení trestu smrti. Connecticut sa tým stal v poradí 17. štátom USA, v ktorom prestanú udeľovať rozsudky smrti.

Demokrat Malloy podpísal zákon nedávno schválený štátnou Snemovňou reprezentantov a Senátom neverejne za zatvorenými dverami. Vo vyhlásení uviedol, že ide o "chvíľu na rozvážne premýšľanie, nie oslavu".

Zákon zrušil trest smrti a nahradil ho maximálnym trestom doživotného väzenia bez možnosti podmienečného prepustenia. Nebude sa týkať 11 odsúdencov, ktorí v Connecticute čakajú na vykonanie najvyššieho trestu. Podľa niektorých právnych expertov by však po prijatí nového zákona mohli dosiahnuť zmiernenie verdiktov.

V Connecticute popravili len jedného väzňa, v roku 2005, odkedy v USA v roku 1976 obnovili trest smrti, uviedla tlačová agentúra Reuters.

Guvernér Malloy označil trest smrti za "jednu z najvážnejších a najnáročnejších otázok našich čias". K nesúhlasnému postoju k nemu dospel počas práce prokurátora. "Z prvej ruky som zistil, že náš justičný systém je veľmi nedokonalý. Dospel som k presvedčeniu, že zrušenie trestu smrti je jediným spôsobom zaistenia toho, že nebude uložený nespravodlivo," vyhlásil Malloy.

Podľa guvernéra je trest smrti tiež "neúčelný". "Obyvatelia tohto štátu platia odvolanie za odvolaním, a potom znova a znova sledujú, ako obžalovaných vedú pred kamerami, čím dostávajú priestor na verejnú pozornosť, ktorú si nezaslúžia," dodal Malloy.