Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V štáte Wisconsin pre koronavírus odložili prezidentské primárky

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rozhodol o tom v pondelok tamojší guvernér Tony Evers v súvislosti s prepuknutím pandémie nového koronavírusu.

Madison 7. apríla (TASR) - Prezidentské primárky demokratov a republikánov, ktoré sa mali uskutočniť v utorok v americkom štáte Wisconsin, sa odkladajú na jún. Rozhodol o tom v pondelok tamojší guvernér Tony Evers v súvislosti s prepuknutím pandémie nového koronavírusu.

Demokrat Evers podľa agentúry AFP povedal, že uskutočnenie primárok podľa plánu by vystavilo členov volebných komisií a voličov značnému riziku infekcie vírusom. Evers preto podpísal dekrét, ktorým zakazuje hlasovanie a primárky predbežne presunul na 9. júna.

Evers vydal dekrét po tom, čo tamojší Senát a parlament s väčšinovým zastúpením republikánov ignorovali jeho výzvy na odloženie hlasovania. Primárky by sa potenciálne mohli konať ešte v utorok v prípade, ak republikáni úspešne napadnú dekrét demokratického guvernéra na súde.

Primárky plánované na marec a apríl, v ktorých si jednotlivé štáty vyberajú kandidáta na prezidenta USA, už pre nový koronavírus odložilo 15 amerikých štátov. Demokrati dokonca predložili aj svoj nominačný zjazd z júla na 17. augusta.