Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Štokholme v roku 2022 otvoria múzeum venované pamiatke holokaustu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Vraždenie, prenasledovanie a hrozné utrpenie Židov, Rómov a miliónov ďalších obetí nacizmu zanechalo v Európe nezmazateľnú jazvu, uviedli švédski vládni predstavitelia.

Štokholm 27. januára (TASR) - Švédska vláda v stredu oznámila, že v hlavnom meste krajiny Štokholm vznikne nové múzeum venované pamiatke holokaustu. Informovala o tom agentúra DPA.

Švédsky premiér Stefan Löfven spolu s ministrami kultúry a vzdelávania povedal, že múzeum by malo byť otvorené v júli 2022. Na 27. januára pripadá Medzinárodný deň pamiatky obetí holokaustu.

"Vraždenie, prenasledovanie a hrozné utrpenie Židov, Rómov a miliónov ďalších obetí nacizmu zanechalo v Európe nezmazateľnú jazvu," uviedli švédski vládni predstavitelia. Hoci sa zabíjanie na území ich krajiny nedialo, Švédsko podľa nich "ovplyvnilo a bolo ovplyvnené tým, čo sa stalo" a holokaust je aj súčasťou dejín tejto krajiny.

Návrh na založenie múzea o holokauste predložil v roku 2018 Max Safir poľského pôvodu, ktorý prežil holokaust a niekoľko rokov svoje skúsenosti z obdobia druhej svetovej vojny šíril na školách i v parlamente. Safir zomrel v júni 2020.

Umiestnenie tohto múzea do Štokholmu študentom a návštevníkom z celej krajiny podľa vlády uľahčí možnosť návštevy. Štokholm za sídlo múzea navrhlo aj švédske združenie preživších holokaustu i organizácia združujúca Rómov É Romani Glinda.