Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

V Štrasburgu slávnostne otvoria Konferenciu o budúcnosti Európy

Šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Prostredníctvom videoodkazov odznejú aj príspevky od občanov a občianskych združení z rôznych členských krajín EÚ.

Brusel 7. mája (TASR) - Slávnostné otvorenie Konferencie o budúcnosti Európy sa uskutoční v nedeľu 9. mája v Štrasburgu. Potvrdil to v piatok Európsky parlament (EP).

Počas zhruba 90-minútového programu vystúpia s príhovormi francúzsky prezident Emmanuel Macron, predseda Európskeho parlamentu David Sassoli, šéfka Európskej komisie Ursula Von der Leyenová a v mene Portugalska ako predsedníckej krajiny v Rade EÚ premiér António Costa.

Prostredníctvom videoodkazov odznejú aj príspevky od občanov a občianskych združení z rôznych členských krajín EÚ. Prostredníctvom internetu sa na diaľku pripoja ministri pre európske záležitosti krajín EÚ a ďalší významní hostia.

Slávnostný program podujatia obohatí hudobné vystúpenie francúzskeho huslistu Renauda Capucona a sláčikového kvarteta Karski z Bruselu. Chýbať nebudú ani zábery z osláv Dňa Európy, ktorý pripadá na 9. mája, z jednotlivých členských krajín Únie.

Konferencia o budúcnosti Európy sa mala pôvodne začať už pred rokom, rovnako 9. mája, v chorvátskom Dubrovniku, čo však znemožnila vtedajšia pandemická situácia.

Konferencia, ktorá potrvá dva roky, bude sériou debát a diskusií vedených občanmi, ktoré ľuďom z celej Európy umožnia podeliť sa o nápady a pomôcť formovať spoločnú európsku budúcnosť.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)