Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V stredočínskej provincii An-chuej vyhlásili lockdown

Na snímke zo 4. júla 2022 pracovník v ochrannej výstroji reaguje počas toho, ako sa obyvatelia zoraďujú na testovacom mieste kvôli požiadavkám na negatívny test na COVID-19 za posledných 72 hodín, aby mohli vstúpiť do niektorých budov a používať verejnú dopravu v Pekingu. Foto: TASR/AP

Počet prípadov je síce v porovnaní s obrovskou populáciou Číny relatívne nízky, ale úrady, ako píše AFP, trvajú na tom, že politika nulovej tolerancie ku covidu je nevyhnutná.

Peking 4. júla (TASR) - Počet prípadov nákazy koronavírusom SARs-CoV-2 v Číne počas víkendu naďalej stúpal a v stredočínskej provincii An-chuej viedol k vyhláseniu lockdownu, ktorý sa týka viac než 1,7 milióna obyvateľov. Tí môžu opustiť svoje domovy iba v prípade, že sa podrobia testom na koronavírus SARS-CoV-2.

Ako v pondelok informovala agentúra AFP, úrady provincie v pondelok hlásili ďalších takmer 300 ľudí s pozitívnym výsledkom testu na koronavírus. Väčšina z nich príznaky ochorenia nemala.

Detegovaním nových pozitívne testovaných sa celkový počet zistených prípadov nákazy v provincii zvýšil na niečo vyše 1000.

Dva okresy provincie An-chuej – S'-sien a Ling-pi – nariadili lockdown už minulý týždeň.

AFP poznamenala, že Čína sa stále drží stratégie nulovej tolerancie covidu, keď na nárast počtu nakazených reaguje príkazmi na izoláciu a hromadným testovaním obyvateľstva.

Počet prípadov je síce v porovnaní s obrovskou populáciou Číny relatívne nízky, ale úrady, ako píše AFP, trvajú na tom, že politika nulovej tolerancie ku covidu je nevyhnutná pre to, aby sa predišlo kolapsu systému zdravotnej starostlivosti. Poukazujú pri tom aj nízku mieru zaočkovanosti medzi staršími ľuďmi.

Tento prístup má však negatívny efekt na čínsku ekonomiku a v Číne vyvolal už aj protesty verejnosti, ktoré sú inak zriedkavé.

Medzinárodná izolácia Číny viedla niektoré zahraničné podniky i čínske rodiny s dostatkom finančných prostriedkov zvažovažovať svoj odchod z Číny, dodala AFP.

K zavedenie obmedzení v provincii An-chuej dochádza v období, keď sa čínska ekonomika začína zotavovať z niekoľkomesačného lockdownu v Šanghaji a zo série obmedzení v hlavnom meste Peking.