Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V stredu štrajkovalo 30 percent učiteľov, tvrdia maďarskí odborári

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Martin Baumann

Do časovo neobmedzeného štrajku, ktorý vyhlásili v Maďarsku dve najväčšie odborové organizácie pedagógov, vstúpili v stredu učitelia stoviek škôl.

Budapešť 18. marca (TASR) - V Maďarsku v piatok pokračuje časovo neobmedzený štrajk pedagógov, ktorý sa začal v stredu. Podľa Demokratického odborového zväzu pedagógov (PDSZ) v stredu prerušilo prácu 30 percent učiteľov, ministerstvo ľudských zdrojov však tvrdí, že pomer štrajkujúcich pedagógov bol najviac 13-percentný. Informuje o tom spravodajca TASR s odvolaním sa na komerčnú televíziu ATV.

Podľa PDSZ v stredu štrajkovalo zhruba 38.000 pedagógov. "Teraz však bude ešte viac štrajkujúcich, pretože mnoho riaditeľov škôl sa sústredilo na prvý deň protestu a vypísalo mimoriadne prázdniny, prípadne pracovný deň bez vyučovania, čím sa vlastne štrajk stal neviditeľným," povedala Erzsébet Nagyová z vedenia PDSZ.

Do časovo neobmedzeného štrajku, ktorý vyhlásili v Maďarsku dve najväčšie odborové organizácie pedagógov, vstúpili v stredu učitelia stoviek škôl. Na budapeštianskom Kossuthovom námestí pred budovou parlamentu i na ďalších miestach krajiny sa v ten deň zhromaždili tisíce žiakov podporujúcich protest učiteľov.

PDSZ na sobotu 19. marca zvolal prostredníctvom Facebooku masové zhromaždenie na Kossuthovo námestie, na ktorom budú hovoriť o budúcnosti Maďarska a o záchrane vzdelávania. Snahy PDSZ podporili aj ďalšie veľké maďrské odborárske organizácie.

Organizátori očakávajú okrem štrajkujúcich učiteľov aj rodičov, žiakov a každého, komu záleží na tom, aby Maďarsko bolo úspešnou, šťastnou a vzdelanou krajinou schopnou samostatného zmýšľania. Účastníkov vyzvali, aby si na zhromaždenie obliekli kockované košele.

Učitelia nechcú dosiahnuť iba zvýšenie miezd, ale najmä to, aby sa zabezpečil dostatok učiteľov v záujme budúcnosti detí i krajiny. Štrajk nie je len o zlej situácii učiteľov, ale aj o praktickom aplikovaní maďarského štrajkového zákona a v širšom ponímaní i o situácii demokracie v Maďarsku, tvrdia odborári.





(spravodajca TASR Ladislav Vallach)