Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

V Stuttgarte sa začal proces s členmi krajne pravicovej skupiny

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Jedenásť z 12 mužov, ktorí boli zadržaní vlani vo februári, je obvinených z členstva v teroristickej organizácii a porušenia zákona o zbraniach. Dvanásty bol obvinený z podpory teroristickej skupiny.

Stuttgart 13. apríla (TASR) - V meste Stuttgart v nemeckej spolkovej krajine Bádensko-Württembersko sa v utorok začal súdny proces s 12 pravicovými extrémistami zo združenia známeho ako Gruppe S (Skupina S) obvinenými z plánovania útokov na politikov, žiadateľov o azyl a moslimov s cieľom zvrhnúť demokratický systém v Nemecku. Informovala o tom agentúra AFP.

Jedenásť z 12 mužov, ktorí boli zadržaní vlani vo februári, je obvinených z členstva v teroristickej organizácii a porušenia zákona o zbraniach. Dvanásty bol obvinený z podpory teroristickej skupiny.

Skupina S podľa prokuratúry plánovala prostredníctvom útokov na politikov, žiadateľov o azyl a ľudí moslimského vierovyznania vyvolať situáciu podobnú občianskej vojne. Terčom ich útokov sa mali stať mešity, no uvažovali i nad útokom na sídlo parlamentu v Berlíne. Osem zakladajúcich členov skupiny si za cieľ stanovilo "destabilizovať a nakoniec zvrhnúť" demokratický poriadok v Nemecku, dodala prokuratúra.

S cieľom naplánovať takéto útoky sa členovia zoskupenia mali pravidelne stretávať - tieto schôdzky koordinovali a organizovali dvaja hlavní podozriví identifikovaní ako Werner S. a Tony E. Podozriví, ktorí sú všetci nemeckými občanmi, komunikovali i prostredníctvom aplikácií na sociálnych sieťach.

Televízia ZDF a denník Stuttgarter Nachrichten minulý týždeň s odvolaním na vyšetrovateľov informovali, že Werner S. sa krátko pred zadržaním pokúsil získať útočnú pušku kalašnikov a 2000 nábojov, samopal a ručné granáty. Okrem toho disponovala skupina 27 zbraňami.

Proces s členmi skupiny, ktorý prebieha za prísnych bezpečnostných opatrení vo väznici v štvrti Stuttgart-Stammheim, by sa mal skončiť v auguste. Dovtedy je naplánovaných 30 pojednávacích dní.