Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V Sudáne od začiatku bojov bolo vysídlených už vyše milión ľudí

Na snímke dym stúpa v sudánskom Chartúme 16. apríla 2023. Foto: TASR/AP

Boje vypukli v Sudáne 15. apríla medzi jednotkami armádneho veliteľa Abdala Fattáha Burhána a jeho bývalého zástupcu Muhammada Hamdána Daklúa, ktorý vedie polovojenskú skupinu Sily rýchlej podpory.

Chartúm 24. mája (TASR) - Pre ťažké boje v Sudáne už bolo vnútorne vysídlených viac ako milión ľudí. Oznámila to v stredu Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM), informuje TASR odvolávajúc sa na správy agentúr DPA a AFP.

Ďalších 319.000 ľudí našlo podľa IOM útočisko v susedných krajinách. Viac ako 132.000 v Egypte, 80.000 v Čade a 69.000 v Južno Sudáne, spresnila IOM.

IOM zároveň varovala pred ďalším zhoršením humanitárnej situácie v tejto 46-miliónovej krajine. Boje pritom čoraz viac sťažujú prístup k základnému tovaru či palivu.

Boje vypukli v Sudáne 15. apríla medzi jednotkami armádneho veliteľa Abdala Fattáha Burhána a jeho bývalého zástupcu Muhammada Hamdána Daklúa, ktorý vedie polovojenskú skupinu Sily rýchlej podpory (RSF). Odvtedy si vyžiadali vyše 1000 životov. Milióny Sudáncov sa pritom ukrývajú vo svojich domovoch a trpia závažným nedostatkom vody, potravín a základných služieb.

Sudán bol aj pred bojmi jednou z najchudobnejších a politicky najmenej stabilných krajín sveta. V dôsledku predošlých kríz v ňom už vtedy bolo vnútorne vysídlených 3,7 milióna obyvateľov.