Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V súťaži EÚ pre mladých vedcov si ocenenie odniesol aj Slovák

Na archívnej snímke eurokomisárka pre inováciu, výskum, kultúru, vzdelávanie a mládež Marija Gabrielová. Foto: TASR/AP

Mlynár s projektom o tom, aký vplyv má "hormón lásky" na potenciálnu liečbu autizmu, uspel aj v celoslovenskej súťaži na Festivale vedy a techniky.

Brusel 20. septembra (TASR) - Európska komisia (EK) v nedeľu večer na univerzite v španielskej Salamanke vyhlásila víťazov 32. ročníka súťaže EÚ pre mladých vedcov. Hlavné ceny udelili šiestim projektom z Bulharska, Nemecka, Írska, Španielska, Turecka a Ukrajiny a jednu z tretích cien v oblasti medicíny získal aj slovenský študent Matúš Mlynár.

Víťazi prvej ceny získajú odmenu vo výške 7000 eur za každý z výnimočných projektov v oblasti vedy, technológie, inžinierstva a matematiky, ako aj v spoločenských vedách. Medzi témami ich výskumu boli kvantové počítače, inovatívne solárne články či napríklad štatistické skúmanie rodových stereotypov u detí vo veku päť až sedem rokov.

Druhé a tretie ceny v hodnote 5000 eur a 3500 eur boli udelené projektom z Bulharska, Česka, Írska, Talianska, Poľska, Slovenska, Švajčiarska, Turecka, Bieloruska a Kanady.

Za Slovensko tretiu cenu získal Matúš Mlynár s projektom "Dynamický účinok liečby oxytocínom na autistické správanie v genetickom modeli autizmu". Mlynár s projektom o tom, aký vplyv má "hormón lásky" na potenciálnu liečbu autizmu, uspel aj v celoslovenskej súťaži na Festivale vedy a techniky, ktorý organizuje AMAVET – Asociácia pre mládež, vedu a techniku.

Eurokomisárka pre inovácie, výskum, kultúru, vzdelávanie a mládež Marija Gabrielová víťazom súťaže pre mladých vedcov zablahoželala a pripomenula, že jej podstatou je oslavovať novú generáciu talentov, ktorých objavy a inovácie budú nevyhnutné pre formovanie európskej budúcnosti.

Súťaž EÚ pre mladých vedcov vyhlásila Európska komisia v roku 1989 s cieľom podporiť spoluprácu a výmenu medzi mladými vedcami a poskytnúť im príležitosť, aby sa nimi riadili niektorí z najvýznamnejších európskych vedcov. Snaží sa tiež povzbudiť mladých ľudí k štúdiu vedy, technológií, inžinierstva a matematiky a k vedeckej kariére.

Tento rok sa do súťaže zapojilo 158 nádejných mladých vedcov vo veku od 14 do 20 rokov z 34 krajín. Študenti predstavili 114 rôznych projektov medzinárodnej porote renomovaných vedcov, ktorej predsedal Attila Borics z Maďarskej akadémie vied.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)