Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

V súvislosti s požiarom novorodeneckého oddelenia zatkli troch ľudí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V rukách vyšetrovateľov sa ocitli pôrodná asistentka, zdravotná sestra a vedúci oddelenia ľudských zdrojov nemocnice.

Dakar 30. mája (TASR) - Senegalská polícia zadržala tri osoby, ktoré sú podozrivé v súvislosti s požiarom na novorodeneckom oddelení nemocnice v meste Tivaouane na západe krajiny. Pri požiari z minulej stredy prišlo o život 11 detí, ktoré pochovali v nedeľu, informovala agentúra AFP.

V rukách vyšetrovateľov sa ocitli pôrodná asistentka, zdravotná sestra a vedúci oddelenia ľudských zdrojov nemocnice, uviedol pre agentúru AFP predstaviteľ odborového zväzu zdravotníckych pracovníkov. Sú vyšetrovaní pre podozrenie z "ohrozovania životov".

AFP dodala, že v nedeľu boli políciou zatknutí dvaja zdravotníci.

Príčina požiaru v nemocnici Mame Abdou Aziz Sy Dabakh nebola stanovená, ale pripúšťa sa, že ho mohol spôsobiť elektrický skrat.

Svedkovia uviedli, že požiar sa na novorodeneckom oddelení šíril tak rýchlo, že personál a pacienti nedokázali deti zachrániť.

Pozostalí podľa AFP tvrdia, že v čase vypuknutia požiaru boli bábätká na oddelení samé bez akéhokoľvek dohľadu. Miestny starosta Demba Diop obvinenia z nedbanlivosti odmietol a vyhlásil, že sa tam v tom čase nachádzali zdravotná sestra a pôrodná asistentka.

AFP konštatovala, že táto tragédia bola ďalšou zo série nehôd, ktoré poukazujú na nedostatky v senegalskom zdravotnom systéme.

AFP informovala, že v piatok v senegalskom prístave Dakar na štyri týždne zakotvila najväčšia civilná nemocničná loď na svete - Global Mercy, ktorej personál má za úlohu vyškoliť zdravotníckych pracovníkov zo Senegalu.

Na slávnostnom privítaní posádky tejto lode boli okrem najvyšších predstaviteľov Senegalu aj prezident Guiney-Bissau Umaro Sissoco Embaló a prezident Komorskej republiky Azali Assoumani. Prítomní boli aj ministri zdravotníctva Gambie, Kamerunu a Konžskej republiky, nazývanej aj Kongo-Brazzaville, uzavrela AFP.