Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V súvislosti s tragickou panikou v Taliansku odsúdili šesť mladíkov

Ilustračné foto. Foto: TASR/ AP

Ich cieľom bolo podľa prokuratúry rozptýliť pozornosť návštevníkov, aby im mohli následne odcudziť hodnotné predmety vrátane šperkov a peňaženiek.

Rím 30. júla (TASR) - Šesticu mladých mužov uznal vo štvrtok taliansky súd za vinných z neúmyselného zabitia v súvislosti s tragickou davovou panikou v nočnom klube, ku ktorej došlo v decembri 2018 na koncerte neďaleko mesta Ancona na pobreží Jadranského pobrežia a vyžiadala si šesť obetí na životoch. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na tamojšie médiá.

Šestica mladíkov použila podľa prokuratúry "dráždivú látku" na zmienenom koncerte v pobrežnom meste Corinaldo. Ich cieľom bolo podľa prokuratúry rozptýliť pozornosť návštevníkov, aby im mohli následne odcudziť hodnotné predmety vrátane šperkov a peňaženiek.

Súd rozhodol, že mladíci sa dopustili neúmyselného zabitia. Vymerané im boli tresty odňatia slobody v rozmedzí 10 rokov a 5 mesiacov a 12 rokov a tri mesiace, informovali taliansky denník Corriere della Sera a spravodajská televízia Sky TG24.

Muži, prevažne čerství dvadsiatnici, boli odsúdení v zrýchlenom neverejnom konaní, pričom súd musí teraz do 90 dní svoje rozhodnutie písomne zdôvodniť.

Mladíci patrili ku gangu z mesta Modena, ktorý sa zameriava na nočné kluby v severnej a strednej časti Talianska s cieľom okradnúť nič netušiacich návštevníkov, informovala už skôr agentúra AP.

K panike prišlo na diskotéke v provincii Ancona pri pobreží Jadranského mora. V podniku Lanterna Azzurra (Modrý lampáš) v tom čase prebiehal koncert známeho talianskeho rapera. Paniku a následný splašený hromadný útek podľa očitých svedkov zapríčinil slzotvorný paprikový sprej. Medzi obeťami bolo päť tínedžerov vo veku 14 až 16 rokov a 39-ročná žena, ktorá na koncerte sprevádzala svoju dcéru.

V inom prípade talianska prokuratúra taktiež vyšetruje 17 ľudí vrátane majiteľa a manažérov tohto klubu na základe podozrení, že počas koncertu bola prekročená povolená kapacita podniku.