Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

V súvislosti s výbuchom v Bejrúte sudca vydal zatykač na exministra

Záchranné tímy pracujú na zdevastovanom mieste masívnej explózie v prístave v Bejrúte 7. augusta 2020, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Okrem exministra sú obvinení aj ďalší traja bývalí vládni predstavitelia z úmyselného zabitia a nedbanlivosti.

Bejrút 16. septembra (TASR) - Libanonský sudca vyšetrujúci minuloročný mohutný výbuch v prístave v hlavnom meste Bejrút vydal vo štvrtok zatykač na bývalého ministra verejných prác Júsifa Fenianosa, ktorý sa nedostavil na výsluch, Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na oficiálnu libanonskú tlačovú agentúru.

Fenianos je jedným z mnohých bývalých vládnych predstaviteľov vrátane expremiéra, ktorí odmietli predstúpiť pred vyšetrujúceho sudcu Tárika Bítára.

Bítár v súvislosti s mohutným výbuchom v bejrútskom prístave obvinil Fenianosa a ďalších troch bývalých vysokých vládnych predstaviteľov z úmyselného zabitia a nedbanlivosti.

Pri výbuchu, ktorý vlani 4. augusta zničil prístav v Bejrúte a veľkú časť libanonského hlavného mesta, zahynulo viac ako 200 ľudí a viac než 6500 ich bolo zranených. V dôsledku tejto explózie sa bez strechy nad hlavou ocitlo okolo 300.000 ľudí. Explózia spôsobila materiálne škody v odhadovanej výške 10 až 15 miliárd dolárov.

Predpokladá sa, že v sklade explodovalo 2750 ton dusičnanu amónneho, ktorý bol v prístave uložený od roku 2013, keď ho zhabali tamojšie colné úrady. Tento nebezpečný tovar však zostal uložený v sklade, aj keď colníci opakovane žiadali súd, aby nariadil odvoz tohto materiálu.

Ani vyše roka po katastrofe však nie sú jej okolnosti objasnené, poznamenáva AFP.

V stredu viac ako 140 miestnych a medzinárodných organizácií, ako aj preživších výbuchu zopakovalo predchádzajúcu výzvu na začatie medzinárodného vyšetrovania pod záštitou OSN. Organizácie uviedli, že libanonskí vládni predstavitelia neprišli na výsluch, pričom úrady odmietli zrušiť imunitu vysokým politickým a bezpečnostným predstaviteľom, aby ich bolo možné stíhať.