Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

V Sýrii sa novým koronavírusom nakazili aj desiatky zamestnancov OSN

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Troch infikovaných museli zdravotnícky evakuovať, ale väčšina z nich mala iba mierne príznaky.

Bejrút/Ženeva 8. septembra (TASR) - V Sýrii sa novým druhom koronavírusu nakazilo viac než 40 členov personálu OSN a ich rodinných príslušníkov. Podľa agentúry AFP o tom v utorok informoval hovorca Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí (OCHA) Jens Laerke, ktorý varoval pred šírením nákazy v tejto vojnou postihnutej krajine.

Laerke povedal, že "príznaky ochorenia COVID-19 malo približne 200 ľudí vrátane zamestnancov a ich rodinných príslušníkov, manželov či manželiek, detí a rodičov".

"COVID-19 potvrdili u celkovo 42 zamestnancov a ich rodinných príslušníkov," spresnil Laerke v Ženeve. Štátnu príslušnosť nakazených pracovníkov organizácie neuviedol.

Troch infikovaných museli zdravotnícky evakuovať, ale väčšina z nich mala iba "mierne" príznaky. Osoby s podozrením na nákazu šli na 14 dní do izolácie. Nákazu potvrdili u ľudí pracujúcich v rôznych organizáciách patriacich pod OSN po celej krajine, povedal Laerke.

"Zastihlo nás to v čase, keď sme v Sýrii zaznamenali veľmi výrazný nárast počtu prípadov COVID-19," uviedol Laerke.

"Domnievame sa, že (v krajine) je veľmi rozšírený komunitný prenos infekcie, a že skutočný počet nakazených je vyšší než počet potvrdených prípadov," dodal.

Sýria, kde od roku 2011 prebieha občianska vojna, oficiálne zaznamenala na územiach spravovaných vládou 3229 prípadov nákazy, vrátane 137 úmrtí.