Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

V Sýrii zahynul generál iránskych revolučných gárd

Čierny dym stúpa pomedzi budovami po výbuchu v centre Damasku. Foto: TASR/AP

V marci tiež revolučné gardy uviedli, že pri útoku Izraela v Sýrii zahynuli dvaja ich dôstojníci, pričom varovali Izrael, že "za tento zločin zaplatí".

Teherán 23. augusta (TASR) - Generál iránskych revolučných gárd Abolfazl Alídžání zahynul na misii v Sýrii, oznámili v utorok iránske štátne médiá. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Príslušník pozemných síl iránskych revolučných gárd generál Abolfazl Alídžání, ktorý bol ako vojenský poradca na misii v Sýrii, bol v nedeľu umučený," uviedla iránska mediálna vysielacia spoločnosť na svojej webovej stránke.

Alídžáního opisujú v texte ako "ochrancu svätyne", čo je termín, ktorý sa používa pre osoby pracujúce v mene Iránu v Sýrii alebo v Iraku. Bližšie informácie o útoku, pri ktorom generál zomrel, však zverejnené neboli.

Irán tvrdí, že svojich vojakov vyslal do Sýrie na pozvanie Damasku, pričom iránski vojaci tam údajne pôsobia iba ako vojenskí poradcovia.

Začiatkom augusta sa v Teheráne i iných iránskych mestách konal pohrebný sprievod za piatich príslušníkov revolučných gárd, ktorí zahynuli pred niekoľkými rokmi v Sýrii. Ich pohreb sa konal po tom, čo boli ich telá prevezené do Iránu a identifikované na základe testov DNA.

V marci tiež revolučné gardy uviedli, že pri útoku Izraela v Sýrii zahynuli dvaja ich dôstojníci, pričom varovali Izrael, že "za tento zločin zaplatí".

Izrael podnikol v posledných rokoch na území Sýrii stovky vzdušných útokov. Zameriava sa pri nich predovšetkým na pozície sýrskych vládnych jednotiek, spojeneckých síl podporovaných Iránom a bojovníkov libanonského šiitského militantného hnutia Hizballáh.

Izrael sa len zriedkavo vyjadruje k jednotlivým útokom, avšak priznal už, že ich od roku 2011 vykonal stovky. Izraelská armáda ich odôvodnila ako nevyhnutné, aby zabránila Iránu – "úhlavnému nepriateľovi" židovského štátu – získať oporu v blízkosti izraelských hraníc.

Irán a Izrael už roky vedú tzv. tieňovú vojnu. Irán obviňuje Izrael zo sabotážnych útokov na svoje jadrové zariadenia a z atentátov na prominentné osobnosti vrátane vedcov.

Iránske revolučné gardy – Sepáhe pásdáráne enkelábe eslámí – sú ideologickou zložkou iránskej armády a Spojené štáty ich zaradili na zoznam teroristických skupín.