Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Tadžikistane sa začalo vojenské cvičenie pod taktovkou Ruska

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Cvičenie, ktoré potrvá do 10. augusta, bude zamerané na "likvidáciu zakázaných ozbrojených skupín".

Dušanbe 5. augusta (TASR) - V Tadžikistane, pri hraniciach s Afganistanom, sa vo štvrtok začalo spoločné vojenské cvičenie ruskej, tadžickej a uzbeckej armády. Ide o reakciu na aktivity bojovníkov hnutia Taliban v susednom Afganistane, ktorí obsadili časti pohraničia. Informovala o tom agentúra TASS.

Na cvičení sa zúčastňuje zhruba 2500 vojakov z Ruska, Tadžikistanu a Uzbekistanu. Vojenské cvičisko sa nachádza len 20 kilometrov od hraníc s Afganistanom.

"Spustili sme spoločné vojenské cvičenie s jednotkami z Tadžikistanu a Uzbekistanu. Vojenské hrozby v súčasnom svete narastajú a situácia je stále napätejšia a nepredvídateľnejšia," vyhlásil ruský generálmajor Jevgenij Poplavskij, ktorého citovala agentúra TASS.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu ešte počas júlovej konferencie ministrov obrany členských štátov Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS) v Dušanbe vyhlásil, že cvičenie, ktoré potrvá do 10. augusta, bude zamerané na "likvidáciu zakázaných ozbrojených skupín".

Taliban vedie v susednom Afganistane už tri mesiace rozsiahlu ofenzívu proti afganským silám, ktorú mu uľahčuje sťahovanie jednotiek medzinárodnej koalície z krajiny. V rámci svojej operácie sa Taliban zmocnil rozsiahlych pohraničných oblastí.