Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Taliansku odsúdili exstarostu mesta, ktorý pomáhal migrantom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Žalobcovia tvrdili, že Lucano sa podieľal na uzatváraní účelových sobášov, vďaka ktorým migranti získavali právo na legálny pobyt v Taliansku.

Rím 30. septembra (TASR) - Domenica Lucana, bývalého starostu kalábrijského mestečka Riace, ktorý sa v Taliansku stal symbolom ústretového prístupu voči utečencom, odsúdili vo štvrtok na 13 rokov a dva mesiace väzenia za napomáhanie nelegálnej migrácii.

Lucano bol tiež odsúdený za podvod, spreneveru, spoluprácu pri páchaní trestných činov a zneužívanie funkcie v regióne Kalábria. Sám všetky obvinenia odmietol, informovala agentúra AP.

Žalobcovia tvrdili, že Lucano sa podieľal na uzatváraní účelových sobášov, vďaka ktorým migranti získavali právo na legálny pobyt v Taliansku. Takisto uviedli, že bývalý starosta zneužil vládne prostriedky vyčlenené na pomoc migrantom vrátane piatich miliónov eur, ktoré podľa obžaloby napokon skončili v súkromných vreckách.

Lucanovi právni zástupcovia avizovali, že podajú proti rozsudku odvolanie.

Humanitárne organizácie, ktorých posádky lodí zachraňujú v Stredozemnom mori migrantov, vyjadrili nad rozsudkom pobúrenie. Sea Watch Italy na Twitteri uviedla, že organizácia stojí na strane odsúdeného exstarostu, ako aj "každého, kto denne prejavuje solidaritu".

Lucano sa stal známym vďaka svojmu otvorenému prístupu k migrácii. Bývalý starosta vo svojom mestečku s približne 2000 obyvateľmi svojho času poskytol útočisko niekoľkým stovkám žiadateľov o azyl.