Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

V Taliansku po stroskotaní lode s migrantmi zahynulo 9 ľudí

Na archívnej snímke loď na mori. Foto: TASR/AP

Talianska pobrežná stráž uviedla, že loď sa prevrátila v medzinárodných vodách približne 30 námorných míľ juhovýchodne od ostrova Lampedusa.

Rím 11. apríla (TASR) - Počet obetí stroskotania plavidla s migrantmi v maltských vodách neďaleko talianskeho ostrova Lampedusa stúpol na deväť. Tamojšie úrady momentálne riešia šesť prípadov stroskotaní a situáciu označujú za kritickú. Stále je pritom nezvestných 15 ľudí vrátane troch maloletých, informuje TASR podľa agentúry APA.

Plavidlo s migrantmi vyrazilo podľa úradov ešte v nedeľu večer z tuniského prístavu Sfax. Ľudia na palube pochádzali z Guiney, Burkiny Faso, Mali a Pobrežia Slonoviny.

Talianska pobrežná stráž uviedla, že loď sa prevrátila v medzinárodných vodách približne 30 námorných míľ juhovýchodne od ostrova Lampedusa.

Záchranným člnom sa napriek nepriaznivým podmienkam podarilo dostať stroskotancov na palubu. Dovedna 23 ľudí sa podarilo zachrániť; niekoľkí z nich však zahynuli počas prevozu v dôsledku podchladenia.

Starosta Lampedusy Filippo Mannino sa vyjadril: "Náš ostrov je otrasený touto tragédiou a ľudským zúfalstvom... medzi obeťami je aj malé dievčatko," uviedol v súvislosti s nešťastím starosta Lampedusy Filippo Mannino a dodal, že počet mŕtvych stúpa.

Polícia zachránených migrantov podrobila výsluchu, píše APA.

Talianske ministerstvo vnútra udáva, že od začiatku tohto roka už na juh Talianska dorazilo 15.774 migrantov, pričom ich počet je v porovnaní rovnakým obdobím predchádzajúceho roka nižší - vtedy ich počet predstavoval už 31.128.

Pravicová vláda talianskej premiérky Giorgie Meloniovej uzatvára dohody s domovskými krajinami migrantov a snaží sa tak zamedziť ilegálnej migrácii do krajiny, pripomína APA.