Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Zahraničie

V Taliansku podľahlo koronavírusu už 30 lekárov

Doktor Matteo Flippini drží tablet pre svojho pacienta Alessandra Mattinzoliho aby sa porozprával so svojimi príbuznými prostredníctvom videokonferenčného hovoru v nemocnici Spedali Civili v Brescii v Taliansku 19. marca 2020. Foto: TASR/AP

Rodina jedného z lekárov, ktorý zomrel v Turíne, uviedla, že zrejme bude žiadať od štátu odškodné.

Rím 25. marca (TASR) - V Taliansku podľahlo nákaze novým koronavírusom už 30 lekárov vrátane 17 všeobecných. Päť zo šiestich lekárov, ktorí zomreli za posledných 24 hodín, boli rodinní lekári. Oznámila to v stredu Talianska federácia lekárov všeobecného lekárstva (FIMMG).

Podľa agentúry ANSA rodina jedného z lekárov, ktorý zomrel v Turíne, uviedla, že zrejme bude žiadať od štátu odškodné.

"Štát by mal vyslať silný a jasný signál: musí kompenzovať rodiny lekárov a zdravotných sestier, ktoré zomreli pri činnosti na ochranu verejného zdravia," uviedol právnik rodiny Gino Arnone. "Inak sme pripravení viesť právny boj," dodal.

Koronavírusom je nakazených viac ako 5000 talianskych zdravotníckych pracovníkov, informovala v stredu únia zdravotníkov (Anaao Assomed). Vyzvala preto na okamžité kroky, aby sa všetkým pracovníkom poskytli individuálne ochranné prostriedky.

V utorok hlásili v Taliansku ďalších 743 úmrtí v dôsledku nakazenia novým koronavírusom, čo je opäť vyšší prírastok ako za predošlé dva dni. Celkový počet obetí na životoch tak stúpol na 6820. Počet potvrdených prípadov nákazy v rovnakom čase narástol na 54.303, pričom 3393 infikovaných bolo hospitalizovaných na oddeleniach intenzívnej starostlivosti.