Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Talianskom zmietajú protesty, krajina hlási rekordný nárast nakazených

Členovia poriadkovej polície zasahujú počas protestu proti novým obmedzeniam zavedeným v súvislosti s koronavírusovou pandémiou 26. októbra 2020 v Turíne. Stovky ľudí protestovali v pondelok vo viacerých talianskych mestách proti novým obmedzeniam zavedeným v súvislosti s koronavírusovou pandémiou. Prinajmenšom v Turíne a Miláne došlo aj k násilnostiam. Foto: TASR/AP

Polícia v utorok v spojitosti s výtržnosťami v Miláne zadržala 28 ľudí.

Rím 28. októbra (TASR) - Taliansko v utorok zaznamenalo 21.994 nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čo je najvyšší denný počet od začiatku pandémie, informovala agentúra DPA. Vo viacerých miestach v krajine sa konali protesty proti opatreniam.

Počet úmrtí v spojitosti s chorobou COVID-19 sa v utorok zvýšil o 221. Znepokojivý je podľa DPA i prudko rastúci počet pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

Niekoľko stoviek ľudí vrátane členov talianskej neofašistickej strany Forza Nuova (Nová sila) sa v utorok okolo 19.00 h dostalo v Ríme do potýčok s políciou.

Demonštranti podpaľovali odpadkové koše a ničili zaparkované bicykle a skútre. Poriadková polícia použila vodné delá.

Stovky demonštrantov sa v noci na utorok zhromaždili v Miláne pred sídlom regionálnej vlády neďaleko hlavnej železničnej stanice. Niektorí z nich hádzali kamene, zápalné bomby a pyrotechniku.

Polícia v utorok v spojitosti s výtržnosťami v Miláne zadržala 28 ľudí.

Demonštranti v Turíne na severozápade krajiny rozbíjali okná obchodov, zapaľovali svetlice, hádzali fľaše a prevracali smetiaky.

Šesť osôb zatkli a približne 10 príslušníkov polície utrpelo zranenia.

Demonštrácie sa konali i v ďalších mestách vrátane Neapola, sicílskej Catanie a Triestu na severovýchode krajiny - neďaleko hraníc so Slovinskom.

V pondelok v Taliansku vstúpili do platnosti nové opatrenia. Bary a reštaurácie musia byť od 18.00 h zatvorené a fanúšikovia majú úplný zákaz vstupu na futbalové štadióny. Zatvorené sú aj posilňovne a plavárne.

Mnohí Taliani sú podľa DPA otrávení novými obmedzeniami po tom, ako museli vydržať jeden z najdlhšie trvajúcich lockdownov na svete, i v súvislosti s neradostnými hospodárskymi vyhliadkami.

Talianska vláda v utorok schválila pomoc vo výške 2,4 miliardy eur pre pracovníkov a podniky zasiahnuté opatreniami.