Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Taliansko čelí extrémnemu suchu; vysychajú aj ryžové polia

Vtáčie perie leží na úplne vyschnutom ryžovom poli v Mortare na severe Talianska 27. júna 2022. Foto: TASR/AP

Nedostatok zrážok donútil vedenie niekoľkých talianskych provincií vyhlásiť výnimočný stav s cieľom zachovať vodu a koordinovať hospodárenie s minimálnymi zdrojmi.

Rím 29. júna (TASR) - Najhoršie sucho, akému Taliansko čelilo za uplynulých 70 rokov, spôsobuje vysychanie ryžových polí v údolí rieky Pád a ohrozuje úrodu prémiovej ryže používanej na klasické talianske rizoto. Informovala o tom v stredu agentúra AP.

Najväčšia talianska rieka sa v dôsledku nedostatku dažďových zrážok mení na dlhý piesočný úsek. Ryžové plochy v oblasti Lomellina medzi riekou Pád a Alpami tak nemajú dostatok vody potrebnej na zaplavenie ryžových polí.

"Za normálnych okolností by toto pole malo byť zaplavené dvoma až piatimi centimetrami vody – teraz však ako keby bolo na piesočnatej pláži," posťažoval si pestovateľ ryže Giovanni Daghetta, keď prechádzal cez hynúce ryžové polia v meste Mortara.

Roľníci tam po stáročia pestujú slávnu ryžu Arborio. Široké zrná tejto miestnej odrody sú ideálne na zladenie chutí rizota, vysvetľuje AP.

Podľa Organizácie Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) je sucho najškodlivejším faktorom pre ryžu, najmä v počiatočných fázach jej rastu. Horúčavy, ktoré opakovane zasahujú Taliansko s teplotnými vrcholmi do 40 stupňov Celzia, môžu výrazne znížiť výnos zostávajúcej ryže.

Nedostatok zrážok donútil vedenie niekoľkých talianskych provincií vyhlásiť výnimočný stav s cieľom zachovať vodu a koordinovať hospodárenie s minimálnymi zdrojmi. Hlavné zdroje vody v regióne, rieky Pád a Dora Baltea, sú osemkrát nižšie než priemerné sezónne úrovne.

Dôsledky sucha pociťuje aj najbohatšie talianske mesto Miláno. Tamojší starosta v sobotu podpísal nariadenie, ktorým v záujme šetrenia vodou zastavil kohútiky verejných okrasných fontán.

Aj milánsky arcibiskup Mario Delphini sa v sobotu na púti modlil sa za "dar dažďa". V rámci púte navštívil tri kostoly, ktoré slúžia farmárskym komunitám na predmestí Milána.