Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

V Taliansku sa koná referendum o reforme justície i komunálne voľby

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Volebné miestnosti sú otvorené od 7.00 h do 23.00 h. Očakáva sa, že na referende sa zúčastní menej ako 50 percent voličov a preto bude neplatné.

Rím 12. júna (TASR) — Približne 49 miliónov voličov v Taliansku môže v nedeľu hlasovať v referende o piatich návrhoch reforiem v justícii. Tri návrhy sa týkajú reformy súdnictva, dva sú z oblasti trestného súdnictva a boja proti korupcii. V stovkách miest a obcí sa navyše konajú komunálne voľby, píše agentúra APA.

Volebné miestnosti sú otvorené od 7.00 h do 23.00 h. Očakáva sa, že na referende sa zúčastní menej ako 50 percent voličov a preto bude neplatné.

Reforma justície je pritom základným kameňom ozdravného programu financovaného EÚ, na ktorý Taliansko dostane z Bruselu 200 miliárd eur. Iniciátorom referenda je talianska pravicová vládnuca strana Liga. Tá kritizovala médiá, že plebiscitu nevenovali dostatočnú pozornosť.

V približne 1000 z 8000 miest a obcí sa zároveň konajú komunálne voľby, na ktorých sa môže zúčastniť približne deväť miliónov Talianov. Voľby sa konajú aj v 26 veľkých mestách vrátane Verony, Gorizie (Gorica), Monzy, Janova a Palerma. V menších obciach do 15.000 obyvateľov je zavedený väčšinový systém a voľby budú jednokolové. Vo väčších obciach, v ktorých platí pomerný systém, sa o dva týždne uskutoční druhé kolo, ak žiadny kandidát na starostu nezíska najmenej 50 percent hlasov.

Jeden z najnapínavejších volebných duelov sa odohráva vo Verone. Jej starosta Federico Sboarina dúfa v znovuzvolenie vďaka podpore Ligy a pravicovej strany Fratelli d'Italia (Bratia Talianska). Pred piatimi rokmi Sboarina kandidoval za Ligu, potom prešiel k Fratelli d'Italia. Za stredoľavicové strany kandiduje bývalý futbalista Damiano Tommasi. Strany Italia Viva expremiéra Mattea Renziho a Forza Italia štvornásobného premiéra Silvia Berlusconiho podporujú kandidatúru bývalého starostu Verony Flavia Tosiho.

Stredoľavicová aliancia, tvorená Demokratickou stranou (PD) a populistickým Hnutím piatich hviezd, našla v Palerme v osobe Franca Miceliho, šéfa komory architektov, kandidáta na nástupcu odchádzajúceho starostu a bojovníka proti mafii Leolucu Orlanda, ktorý riadil hlavné mesto Sicílie desať rokov. Stredopravicová aliancia (Liga a Forza Italia) sa rozhodla podporiť lekára Roberta Lagallu.