Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

V Taliansku sprísnili opatrenia, hrozí opäť lockdown?

Pohľad na futbalové centrum 13. októbra 2020 v Miláne. Foto: TASR/AP

Nariadenie tiež odporúča nosenie rúšok v domácnostiach v prípade návštevy. Povinnosť zakrývania nosa a úst na verejnosti zostáva nezmenená. Nariadenie je platné 30 dní.

Rím 13. októbra (TASR) – Talianska vláda prijala v noci na utorok ďalšie epidemiologické opatrenia v snahe obmedziť šírenie nového koronavírusu. Obmedzujú otváracie hodiny aj zhromažďovanie sa v baroch a reštauráciách, zakazujú organizovanie školských výletov, vykonávanie kontaktných športov na amatérskej úrovni a usporadúvanie osláv v interiéroch a exteriéroch. Informovala o tom v utorok agentúra ANSA a spravodajský server The Local.

V prípade osláv v domácnostiach síce záväzný zákaz momentálne neexistuje, talianska vláda však vo svojom novom nariadení odporúča dôrazne sa vyhýbať večierkom alebo organizovaniu zhromaždení v domácnostiach s účasťou viac ako šiestich ľudí.

Podľa týchto pravidiel sa tiež zo 14 na 10 dní skráti doba, ktorú musia asymptomatickí pacienti s pozitívnym výsledkom testu na nový koronavírus stráviť v domácej karanténe. Pred jej ukončením sa však musia, rovnako ako aj všetci ostatní pozitívne testovaní, preukázať novým negatívnym výsledkom testu.

Stravovanie na verejnosti s možnosťou posadiť sa k stolu je povolené do polnoci. Bez tejto možnosti je na verejnosti povolené stravovať sa do 21:00. Donáška domov či možnosť prevziať si jedlo sú povolené, avšak so zákazom konzumácie na mieste alebo v okolí pohostinstiev po 21:00. Nové pravidlá tiež stanovujú zákaz zhromažďovania sa pred pohostinstvami od 21:00 do 6:00.

Civilné alebo náboženské obrady, ako sú svadby a krsty, sú naďalej povolené podľa už skôr stanovených pravidiel. Oslavy nasledujúce po týchto obradoch sú však limitované maximálnym počtom 30 hostí.

Nariadenie tiež odporúča nosenie rúšok v domácnostiach v prípade návštevy. Povinnosť zakrývania nosa a úst na verejnosti zostáva nezmenená. Nariadenie je platné 30 dní, a to do 13. novembra, keď ministri opäť rozhodnú, či opatrenia predĺžia alebo prehodnotia.

Taliansky premiér Giuseppe Conte v pondelok opäť vyhlásil, že jeho vláda v prípade zhoršenia epidemiologickej situácie neplánuje zaviesť nový celoštátny lockdown.