Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

V Taliansku zaznamenali prudký skok v prípadoch, dôvodom je cestovanie

Na archívnej snímke zákazníčka s ochranným štítom na tvári pije kávu pred kaviarňou v Ríme. Foto: TASR/AP

Guvernér Benátska Luca Zaia uviedol, že nové infekcie zistili u obyvateľov, ktorí sa nedávno vrátili domov zo Španielska, Peru, Malty, Chorvátska a Grécka.

Rím 7. augusta (TASR) - Počet nových prípadov nákazy koronavírusom v Taliansku stúpol v piatok oproti predchádzajúcemu dňu o 38 percent a bolo potvrdených 552 nových nakazených. Informácie priniesla tlačová agentúra AP.

Taliansko nemalo takýto vysoký denný nárast prípadov od konca mája. Pred necelými dvoma týždňami zaznamenávalo zhruba 200 nových prípadov denne.

Severovýchodný región Benátsko, ktorý robí takmer 16.500 testov z výterov za deň, hlásil približne tretinu z týchto nových prípadov - konkrétne 183.

Guvernér Benátska Luca Zaia uviedol, že nové infekcie zistili u obyvateľov, ktorí sa nedávno vrátili domov zo Španielska, Peru, Malty, Chorvátska a Grécka.

"Dovolenky sú riziko," povedal guvernér na svojom každodennom brífingu. "Každý sa musí rozhodnúť sám, či chce ísť na dovolenku, ale pravdou je tiež to, že už niekoľko týždňov pozorujeme nahromadenie pacientov, ktorí sa nakazili na dovolenke," dodal.

Práve v severnom Taliansku vypukla vo februári nákaza koronavírusom v krajine a práve tam zaznamenávali počas celej pandémie najvyššie počty nakazených aj mŕtvych.

Nedávno sa však vyskytli mnohé ďalšie zhluky infekcií aj v strednom a južnom Taliansku. Väčšina týchto prípadov je spojená s cudzincami vracajúcimi sa do práce na farmách alebo v reštauráciách či hoteloch, ale aj s migrantmi zachránenými na mori.

V Taliansku zaznamenali v piatok tri ďalšie úmrtia na koronavírus, takže celkový počet úmrtí v krajine stúpol na 35.190. Odborníci tvrdia, že počty zo všetkých krajín sú oproti skutočnosti podhodnotené - dôvodom sú obmedzené testovanie, prehliadnuté prípady nákazy a ďalšie záležitosti.

Talianske úrady sa snažia tiež prísne zasahovať proti nočnému životu v turistických destináciách, ako sú ostrovy Capri a Ponza, alebo vo štvrtiach s barmi v mestách ako Rím, Miláno a Neapol. Taliansko vyžaduje nosenie rúšok na vonkajších priestranstvách, ak nie je možné dodržiavať odstup. Mnohé vonkajšie kaviarne a bary priťahujú davy mladých ľudí, väčšina však rúška nenosí.

Talianske ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že priemerný vek nakazených ľudí v posledných týždňoch klesol na 40 rokov, v porovnaní s prvými dňami najhoršieho štádia pandémie, keď bol priemerný vek okolo 61 rokov.