Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

V Tatársku sa zrútilo lietadlo, hlásia 16 mŕtvych a 6 zranených

Na snímke havarované lietadlo českej výroby L – 410 neďaleko mesta Menzelinsk v Tatárskej republike 10. októbra 2021. Foto: TASR/AP
Na archívnej snímke ruskí záchranári zhromažďujú trosky zrúteného lietadla typu Tu-154 na móle neďaleko Soči 25. decembra 2016. FOTO TASR/AP Foto: TASR

Lietadlo sa zrútilo približne kilometer od letiska v meste Menzelinsk, z ktorého vzlietlo.

Moskva 10. októbra (TASR) - V ruskej Tatárskej republike sa v nedeľu zrútilo dopravné lietadlo typu L-410 s parašutistami. Podľa aktualizovaných informácií bolo na palube 22 ľudí, 16 z nich zahynulo a šesť utrpelo zranenia, informovala agentúra RIA Novosti. Úrady predtým informovali o siedmich zranených a 23 ľuďoch na palube.

Lietadlo sa zrútilo približne kilometer od letiska v meste Menzelinsk, z ktorého vzlietlo.

Podľa agentúry TASS záchranári už ukončili prácu na mieste tragédie. Na záchrannej operácii sa ich zúčastnilo 47. K dispozícii mali 15 kusov techniky.

Úrady vyslali na miesto vyšetrovateľov, ktorí budú zisťovať príčinu pádu stroja.

Podľa poradcu ruského ministra zdravotníctva Alexeja Kuznecova sú všetci šiesti zranení vo vážnom stave. Minister zdravotníctva Michail Muraško osobne prevzal kontrolu nad poskytovaním lekárskej pomoci zraneným, dodal Kuznecov.

Na záberoch zverejnených ministerstvom pre mimoriadne situácie vidno lietadlo rozlomené na polovicu a s preliačenou prednou časťou, uviedla agentúra AFP.

Podľa agentúry Interfax lietadlo patrilo Dobrovoľnej spoločnosti pre pomoc armáde, letectvu a námorníctvu Ruska, ktorá sa označuje za športovú a obrannú organizáciu.

Ravil Nurmechametov, vedúci regionálnej pobočky organizácie, ktorá let organizovala, uviedol, že na klub nie sú žiadne sťažnosti. "Sme najlepší, patríme medzi päť najlepších klubov," povedal Nurmechametov pre TASS s tým, že klub hostil aj majstrovstvá Európy a sveta. "Cvičia tu kozmonauti," dodal.

Stredisko výcviku kozmonautov Jurija Gagarina (CPK) pozastaví spoluprácu s leteckým klubom v Menzelinsku počas vyšetrovania príčin havárie lietadla, uviedol následne TASS s odvolaním sa na svoj zdroj, podľa ktorého príkaz vydal šéf vesmírnej agentúry Roskosmos Dmitrij Rogozin.

L410 je dvojmotorové lietadlo vyvinuté koncom 60. rokov minulého storočia v Československu.

V septembri lietadlo tohto typu tvrdo pristálo v ruskej Irkutskej oblasti. Na palube bolo 16 ľudí, štyria z nich zahynuli, 12 ďalších utrpelo zranenia.

TASR prináša v tejto súvislosti výberovú chronológiu havárií dopravných lietadiel v Rusku od roku 2016.

19. marca 2016 - Nikto zo 62 ľudí na palube neprežil haváriu lietadla spoločnosti FlyDubai, ktoré sa zrútilo na letisku v meste Rostov na Done. Stroj Boeing 737-800 letel z Dubaja do Rostova na Done, okrem 55 cestujúcich zahynulo aj sedem členov posádky.

25. decembra 2016 - Ruské dopravné lietadlo Tupolev Tu-154 s 92 ľuďmi na palube, vrátane členov armádneho súboru piesní a tancov Alexandrovovci, sa niekoľko minút po štarte z prímorského letoviska Soči zrútilo do vôd Čierneho mora. Stroj, ktorý patril ministerstvu obrany, viezol Alexandrovovcov na koncert na ruskej vojenskej základni v Sýrii. Pri havárii zahynulo všetkých 92 ľudí na palube.

15. novembra 2017 - Šesť obetí na životoch si vyžiadala havária lietadla L-410 v Chabarovskom kraji na východe Ruska. Haváriu prežil jediný cestujúci - 3,5-ročné dievčatko, ktoré vo vážnom stave hospitalizovali v nemocnici.

11. februára 2018 - Pri havárii dopravného lietadla regionálnej leteckej spoločnosti Saratovské aerolínie zahynulo všetkých 71 ľudí na palube. Stroj sa zrútil krátko po štarte z moskovského medzinárodného letiska Domodedovo. Lietadlo zmizlo z radarov krátko po vzlietnutí z Moskvy.

5. mája 2019 - Pri núdzovom pristátí na letisku Šeremeťjevo v Moskve havarovalo lietadlo Suchoj Superjet 100 spoločnosti Aeroflot. Lietadlo malo pôvodne namierené do Murmanska, ale krátko po vzlietnutí ho zasiahol blesk, ktorý vyradil automatiku a bezdrôtovú komunikáciu. Zo 78 osôb na palube haváriu neprežilo 41.

6. júla 2021 - Ruské pátracie tímy objavili trosky lietadla Antonov An-26, ktoré zmizlo z radarov počas regionálneho letu na Kamčatskom polostrove na ruskom Ďalekom východe. Haváriu neprežil nikto z 28 osôb na palube.
Na archívnej snímke záchranné zložky zasahujú po havárii viacúčelového vrtuľníka typu Mil Mi-8 na ruskom polostrove Kamčatka vo štvrtok 12. augusta 2021.
Foto: TASR/AP

13. septembra 2021 - Štyria ľudia zahynuli pri núdzovom pristávaní dopravného lietadla typu L-410 v tajge v Irkutskej oblasti na Sibíri v Rusku. Ďalších 12 osôb utrpelo zranenia.