Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

V Teheráne sa po 20 mesiacoch konali hlavné verejné modlitby

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Organizátori modlitieb na Teheránskej univerzite vopred upozornili účastníkov na povinnosť dodržiavať hygienické opatrenia.

Teherán 22. októbra (TASR) - V iránskej metropole Teherán sa v piatok po prvý raz po 20-mesačnej covidovej prestávke konali hlavné verejné modlitby mesta, informovala agentúra AP.

Organizátori modlitieb na Teheránskej univerzite vopred upozornili účastníkov na povinnosť dodržiavať hygienické opatrenia.

Verejné piatkové modlitby sa v niektorých častiach krajiny obnovili už skôr, v menších mestách ešte počas leta. Jednotlivým mešitách v Teheráne dovolili konanie bežných modlitieb začiatkom októbra.

V Teheráne sa v týchto dňoch koná Medzinárodná konferencia o islamskej jednote, na ktorej sa zúčastňuje 400 popredných islamských duchovných.

Koronavírus si v Iráne vyžiadal dovedna takmer 125.000 obetí. Irán nedávno zvýšil tempo vakcinácie proti covidu – z 80-miliónovej populácie je už plne zaočkovaných 27,6 milióna ľudí, pričom ešte v auguste, keď nastupoval nový prezident Ebráhím Raísí, to bolo iba sedem miliónov.

Irán používa najmä čínsku vakcínu Sinopharm, ale aj ruskú látku Sputnik V, vakcínu od britsko-švédskej firmy AstraZeneca a tiež svoj vlastný prípravok CovBarekat.