Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Teheráne zabili plukovníka revolučných gárd

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Príslušníka gárd podľa agentúry IRNA zastrelili dve osoby idúce na motocykli. Zasiahli ho piatimi ranami, keď sedel vo svojom aute.

Teherán 22. mája (TASR) – Neznámi ozbrojenci zastrelili nedeľu plukovníka iránskych revolučných gárd pred jeho bydliskom v hlavnom meste Teherán. TASR správu prevzala z agentúry AFP odvolávajúcej sa na iránske médiá.

Príslušníka gárd podľa agentúry IRNA zastrelili dve osoby idúce na motocykli. Zasiahli ho piatimi ranami, keď sedel vo svojom aute.

Iránske revolučné gardy vo vyhlásení na sociálnej sieti tento "teroristický čin" odsúdili a uviedli, že ho spáchali "prvky spojené s globálnou aroganciou", čo sa podľa AFP vzťahuje na Spojené štáty a ich spojencov vrátane Izraela.

Zavraždený plukovník bol vo vyhlásení označený za "obrancu svätyne". Chápe sa tým každý, kto pôsobí v mene islamskej republiky v Sýrii alebo Iraku.

Irán má značný vplyv v Iraku, kde sa nachádzajú kľúčové šiitské svätyne. V tejto krajine má "vojenských poradcov" poverených výcvikom zahraničných "dobrovoľníkov".

Irán je tiež spojencom sýrskeho prezidenta Bašára Asada a podporuje jeho vládu v 11-ročnej občianskej vojne v Sýrii. Teherán tvrdí, že na žiadosť Damasku poslal do Sýrie svojich vojakov, no iba ako poradcov.